2011. 06. 24.

DIÓS HABOS LINZERTORTA ASZALT GYÜMÖLCCSEL

Egyszerűen imádom az édességeket és szinte mindig azon jár az eszem, hogy milyen süti legyen a következő amit elkészítek. Nem túlzás azt mondanom, hogy hetente 2 x biztosan sütök, de van amikor többször, mert sokszor viszek be a gyerekeknek is sütiket.

A mostani sütim egy klasszikus süti tovább gondolt formája, kakaós linzer tészta
az alja és tojáshabos diós tölteléke




DIÓS HABOS LINZERTORTA ASZALT GYÜMÖLCSÖKKEL: 
Hozzávalók 28 cm-es kerek tortaformához:

Tészta:
13 dkg cukor
25 dkg ráma margarin
35 dkg liszt
5 dkg holland kakaópor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 tojás
1/2 cs sütőpor
1 kiskanál őrölt fahéj
1 marék mediterrán mix
1 marék aszalt szilva

Töltelék:
450 ml lekvár (szilva)
3 db tojás
5 evőkanál cukor
10 dkg durvára tört dió
1 narancs reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
8 dkg margarin
1 evőkanál keményítő vagy liszt.


Elkészítés: A tésztához a puha margarint a többi hozzávalóval kézzel összegyúrjuk,majd egy margarinnal kikent 28 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk és a hűtőbe tesszük pihenni 30 percet.

A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.

A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 3 kanál cukorral és egy pici sóval, kemény habbá verjük. A sárgájákat a dióval, cukrokkal, reszelt narancshéjjal, margarinnal jól összekeverjük, hozzáadjuk végül a keményítőt vagy lisztet majd beleforgatjuk a fehérjehabot is. Félretesszük.

A hűtőből kivesszük a tésztát és 20 percig elősütjük. Még melegen a 450 ml lekvárt beleöntjük, szétkenjük egy kanállal. Erre a lekváros rétegre folyatjuk a diós habos tölteléket.



Visszatoljuk a sütőbe, visszavesszük a hőmérsékletet 165 C fokra és további fél órát sütjük.


Hagyjuk kihűlni, leszedjük a karimát róla és óvatosan felszeleteljük. Töredezik a teteje, de ez természetes.

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi fok: könnyű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése