2013. 09. 29.

SZABOLCSI APRÓ TÖLTÖTT KÁPOSZTÁK, ÉDES KÁPOSZTÁBÓL ÉS MÉG EGYEBEK:)

Nemrég voltunk a Kedvesem családjánál Dombrádon. Jó, arról most nem beszélek, hogy visszafelé 2 traffipaxba is beleszaladtam:-(, inkább egy finom hagyományos ételt osztok meg Veletek.

Korábban a savanyú káposztás verziót ismertem csak, amivel egy kolléganőm kínált meg régebben, ennek a töltelékét kukorica darával készítette, rizs helyett. A savanyú káposztás verziót sokáig kell főzni, ezt az édes káposztásat viszont elég csak 20 percet.

A házigazdák elmondták, hogy a régi asszonyok, reggel odatették főni a töltött káposztát, majd amikor elkészült (vaslábasban), akkor több réteg konyharuhába bebugyolálták és elmentek a templomba.


Szabolcsi töltött káposzta édes káposztából

SZABOLCSI APRÓ TÖLTÖTT KÁPOSZTA, ÉDES KÁPOSZTÁBÓL:
Hozzávalók:

1 fej lapos édes káposzta
bebugyolálva az elkészült káposzta


0,5 kg darált sertés hús
0,25 kg rizs

őrölt bors
Erős Pista, ízlés szerint
2-4 gerezd fokhagyma, reszelve
1-2 fej vöröshagyma apróra vágva
1 üveg házi paradicsomlé (sűrűbb)
fűszerpaprika
olaj vagy zsír

Elkészítés: A lapos édes káposzta torzsáját kivágjuk, majd forró, sós vizes edénybe tesszük pár perce, hogy a levelek egy kissé megpuhuljanak és szétváljanak. Minden egyes levél vastag eres részét levágjuk, így 2-2 fél káposzta levelet kapunk. Ezekbe töltjük majd a tölteléket.



legalább 100 éves ez a vaslábos:):)
Töltelék:
 Olajon vagy zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát és lehúzzuk a tűzről, nehogy megégjen. Egy tálba összekeverjük a darált hússal és a félig előfőzött rizzsel, majd ízlés szerint fűszerezzük.



A káposztalevelekbe olyan módon csavarjuk a fűszeres darált húst, hogy apró tölcséreket kapjunk és a mérete se legyen nagyobb 1-2 falatnál. Nem kell nagyon szorosan, mert a rizs még dagad egy kicsit.
félretoljuk a fedő káposzta leveleket és ott a sok apró töltött káposzta:)


A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk és a felét a vaslábos aljára szórjuk (hogy ne ragadjon le), erre rakjuk szépen sorba a töltött káposztákat, majd befedjük a másik felével a darabolt káposztának. Sűrűbb paradicsomlével öntjük le, majd lefedve 20 percet forraljuk, de nem nagy lángon.


Tálaláskor a káposztadarabokat félretoljuk és a töltelékek mellé tejfölt kínálunk:)
Nekem ízlett!!!

egészen Dombrádig vittük, így ebbe a sütemény hordozóba tettem


FEKETEERDEI MEGGYTORTA:
Hozzávalók:
Tészta: 8 tojásos piskóta

8 db tojás
8 evőkanál cukor
7 evőkanál liszt
1 evőkanál holland kakaópor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
pici só

Krém:
1 csomag tejszínízű pudingpor
0,5 l tej
4 evőkanál cukor
0,25 l habtejszín
2 evőkanál porcukor
1 csomag habfixáló

1 üveg magozott meggybefőtt
0,5 dl cseresznyepálinka
kevés őrölt fahéj
1 csomag lapzselatin

Tetejére: 
csoki forgács

Elkészítés: A tejszínízű pudingot megfőzöm leírás szerint, üvegtálba öntöm és hagyom kihűlni.
A habtejszínt is felverem a habfixálóval és a porcukorral, jó kemény habbá, majd a kihűlt pudinghoz keverem, géppel.



A meggybefőttet ízesítem fahéjjal és pálinkával, majd felmelegítem (nem forralom) és az áztatott zselatin lapokat feloldom benn, majd egy folpackkal bélelt tálcára öntöm, hogy abban szilárduljon meg.


A tésztához nem választom szét a tojásokat, hanem egybe verem fel a cukorral.  Géppel, kb 10 percen keresztül keverem, majd hozzáadom a kakaóport és a liszttel elkevert sütőport is.

Sütőpapírral bélelt lapos tepsibe öntöm, majd előmelegített 180 C fokos sütőben 12-14  perc alatt készre sütöm.
közben szedtünk egy kis paprikát is (vagyis én nem szedtem én néztem:)

Ha kihűlt a piskóta, lehúzom róla a sütőpapírt és elfelezem és mivel vastag a szelet a vastagságában is felezem, így 4 lapot kapok. Megtöltöm az alsó lapot a krém közel 1/4 részével, erre teszem a csíkokra vágott meggyes zselét. Úgy szebb, ha úgy rakjuk, mint a téglát, tehát alul a szélére, a középső sorban a közepére kerül a meggyzselé csík. A tetejére már nem raktam, ott a maradék krémmel befedtem és csokit forgácsoltam rá.

Végül is kibírta a pár 100 km-es utat és rázkódást:)

Tegnap grilleztünk:



A pácban volt fokhagyma, hagyma, bazsalikom, rozmaring, grill fűszer keverék, őrölt színes bors.

LIBATEPERTŐS POGÁCSA:
Hozzávalók: 1 tepsihez

25 dkg liba tepertő
50 dkg liszt
1 dl fehér bor
2 evőkanál tejföl
3 evőkanál libazsír

őrölt bors
1 csomag zöld száraz élesztő
1 db tojás

Elkészítés: Géppel összekeverem és megkelesztem a lisztet, a tejfölt, bort, libazsírt, élesztőt és a sót. Egészen puha tésztát kapok. Lisztezett asztalon kinyújtom, rákenem a ledarált libatepertőt, sózom, borsozom, majd összegöngyölöm és kinyújtom, ezt ismétlem 2 x , úgy, hogy fél órát hagyok mindkét esetben a kelésre, letakarva, langyos helyen.

Előmelegítem a sütőt 200 C fokra, majd a 1,5 cm-re kinyújtott tésztát becsíkozom késsel, kiszaggatom a kisebb pogácsákat, a tetejüket felvert tojással lekenem és 13-15 perc alatt kisütöm.

Majdnem elfogyott, mire eszembe jutott, hogy lefényképezzem:)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése