Egy alap sütit készítek, amit bármilyen gyümölccsel helyettesíthetünk, nekem ma a meggy volt a soron, de a legfinomabb eperrel, (szerintem).
Nem kell azonnal megijedni, hogy mennyi minden kell hozzá, mert nem drága semmi sem, az elkészítése pedig igen egyszerű, kezdők sem tudják elrontani.
meggyes-túrós-kókuszhabos süti |
MEGGYES-TÚRÓS KÓKUSZHABOS SÜTI:
Hozzávalók: 1 nagy tepsihez
Tészta:
25 dkg margarin
2 dl tejföl
18 dkg cukor
70 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 db tojás
pici só
1 csomag sütőpor
Krém:
0,75 kg ricotta túró (jó a tehéntúró is)
0,4 kg főtt, áttört burgonya
2 marék mediterrán mix (aszalványok)
1 citrom reszelt héja
még sütés előtt |
5 db tojás sárgája
18 dkg cukor (lehet több is)
pici só
Tetejére:
1 ü. meggybefőtt
Habcsók:
5 db tojás fehérje
25 dkg porcukor
5 dkg kókusz reszelék
Elkészítés: A tésztához egy nagy tálban összekeverem a puha margarinnal a többi hozzávalót, összegyúrom és egy zsírosan fénylő, puha tésztát kapok. Ezt belenyomkodom kézzel (persze lehet nyújtani is) a sütő mértének megfelelő tepsibe.
Előmelegített 180 C fokos sütőben elősütöm egy 15 perc alatt.
A túrós töltelékhez a krumplit megpucolom, és sima vízben puhára főzöm, leszűröm, áttöröm és ezzel fogom a ricottát fellazítani, nem pedig búzadarával. (Így akkor is finom puha a túró töltelék, ha másnap a hűtőből vesszük ki)
A töltelék hozzávalóit is összekeverem egy tálban.
A tojások fehérjét a porcukorral szintén összekeverem és géppel kemény habot verek belőle, majd a kókuszreszeléket is beleszórom és tovább verem, habcsókká.
Amikor a tészta elősült, a tölteléket elosztom rajta, elsimítom, majd kirakom gyümölccsel (most éppen meggyel) ezután visszatolom a sütőbe és 40 percet sütöm.
Ezután nyomózsákba töltöm a habcsókot és rácsozom vele a süti tetejét. Ezután visszaveszem a hőmérsékletet 100-110 C fokra és légkeveréssel megszárítom a habot. Ez további 15 perc.
A legvégén díszítésként színes kókuszreszelékkel megszórom a tetejét.
Közben még maradt egy kis energiám és 4 tojásból házi metéltet készítettem, mert ma Carbonara tészta lesz. Ennek a receptjét korábban már feltettem, de azért idemásolom. :)
Na így ne csináljátok, nagyobb tálcára kell, szépen egymás mellé tenni, ha nem főzitek ki rögtön, hogy ne tapadjon össze.
Carbonara házitésztával:
5 dl főzőtejszín 20 %
10 dkg sonka felkockázva
40 dkg bacon felkockázva
5 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 db vöröshagymát is tettem bele felkockázva
őrölt színes bors
oregánó ízlés szerint
10 dkg reszelt parmezán sajt
2 db tojás sárgája
2 dl száraz fehérbor
tetejére:
reszelt füstölt sajt (én karavánt használtam)
Elkészítés:A tésztát kevés sóval a leírás szerint kifőzzük, majd leszűrjük.
Egy nagyobb serpenyőben a bacon kockákat a fokhagymával és sonka kockákkal megpirítom, majd felöntöm tejszínnel, fűszerezem őrölt borssal és oregano-val. (sót nem adtam hozzá, mert a szalonna elég sós illetve a parmezán is)
Hozzáadom a reszelt parmezánt (az egészet) majd pár percig ezzel is forralom, kevergetem. Lehúzom a tűzről, hagyom hűlni és amikor a tészta elkészült akkor keverem bele a 2 db tojás sárgáját. Ha nagyon forró a szósz akkor összekaphatja a tojást.
Belekeverem a tésztát, majd tálaláskor füstölt sajtot is reszelek rá.
Jó étvágyat hozzá, nagyon fincsi lett:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése