2013. 02. 10.

SÜLT KACSAMELL, KROKETTEL ÉS ERDEI GYÜMÖLCSÖS CHUTNEY-VAL

Egy kifejezetten ünnepi ételt osztok meg, bár nem ünnepelünk semmit.:)

A krokettet már tegnap elkezdtem, mert időigényes, a többit mára halasztottam, a frissen sült, az ugye frissen sül.
Kacsamell, krokettel és erdei gyümölcsös-ribizlis chutney-val

SÜLT KACSAMELL, BURGONYA KROKETTEL ÉS ERDEI GYÜMÖLCSÖS-RIBIZLIS CHUTNEY-VAL:
elősütöm a kacsamelleket
Hozzávalók:

4 db hízott kacsamell
magos mustár
1 db fehér hagyma

kakukkfű
majoránna
őrölt fahéj
őrölt gyömbér
pici vörösbor


Chutney:
a chutney alapja
0,5 kg erdei gyümölcs (fagyasztott)
0,3 kg ribizli (fagyasztott)
1 dl vörösbor
3 evőkanál cukor
lassan forralom a chutney-t

1 kiskanál balzsamecet
8 dkg vaj
1 mokkáskanál római kömény
1 mokkáskanál kurkuma
1 kiskanál wok fűszerkeverék
Csípős chili szósz ízlés szerint
fél mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál őrölt gyömbér
1 db fehér hagyma

Burgonya krokett:
1 kg főtt áttört burgonya
3 db tojás
30 dkg liszt

szerecsendió őrölt

Panírhoz:
2 tojásfehérje
zsemlemorzsa



Elkészítés: A kacsamellek bőrös felét szépen bekockázom egy éles késsel. Egy nagyobb serpenyőt szárazon a tűzhelyre teszek, felforrósítom és a kacsamelleket a bőrös felükkel lefelé fordítva elősütöm. Ilyenkor sok zsír kisül belőle, majd megfordítom és a húsba is bezárom hő hatására az ízeket.



Ezután tálra szedem, először magos mustárral megkenem, majd befűszerezem minden oldalukat.



A sütőt 180 C fokra előmelegítem. Előveszek egy nagyobb sütőzacskót, ennek az aljára darabolom fel a fehér hagymát, majd ráhelyezem az elősütött, fűszerezett kacsamelleket. Egy egész kevés vörösbort még mellé öntök, szorosan lezárom, majd a zacskó tetejét több helyen megszurkálom, hogy a gőzök tudjanak távozni belőle.



Betolom a sütőbe és 80 perc múlva elkészül.



A kroketthez a főtt, áttört burgonyát összekeverem a tojással, fűszerekkel és annyi liszttel, hogy állagra egy sodorható tésztát kapjak, Adagonként kisodrom, feldarabolom, majd tojásfehérjében és zsemlemorzsában megforgatom. Olajban kisütöm.



A chutney-hez a vajban a fűszereket és hagymát megpirítom, majd hozzáadom a gyümölcsöket, a vörösbort, balzsamecetet, csípős chili szószt, cukrot és állandóan, óvatosan  kevergetve 10-15 percet lassan forralom. Ezzel elkészült.


És most megosztom a heti örömömet:

Csütörtökön megérkezett a várva várt kiscicám: II. Ramszesz és mivel még van teje az anyukájának , elhoztam az anyukáját Fannikát is.
Fannika és II. Ramszesz

Nyifuka (nem a macska kicsi, a fekhely nagy:)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése