Sacher torta |
SACHER TORTA:
Hozzávalók:
10 dkg étcsoki (lehetne a duplája is)
20 dkg vaj
15 dkg cukor
6 db tojás (voltak benne ikertojások is)
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
1 evőkanál holland kakaópor
1 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál liszt
só
Töltelék:
házi sárgabarack lekvár
Tetejére:
10 dkg étcsoki
3 evőkanál cukor
1 evőkanál holland kakaópor
8 dkg vaj
3 evőkanál víz
pár kandírozott virág szirom
Elkészítés: Egy nagyobb tálban felolvasztom az összetördelt csokit a vajjal. Ezután beleütöm a tojásokat és hozzáadom a cukrokat. Géppel az egészet legalább 10 percig keverem.
Ezután hozzáadom a kakaóport, zsemlemorzsát, lisztet a sütőporral és ezt már nem géppel, hanem kézzel keverem össze.
Egy nagyobb 26-28 cm-es kerek formát sütőpapírral kibélelek. A sütőt előmelegítem 170 C fokra.
A tésztát beleöntöm a bélelt formába, majd 45-50 perc alatt (tűpróba) kisütöm.
Hogy gyorsabban kihűljön kiteszem a tésztát az erkélyre, majd amikor kihűlt kettőbe vágom.
Jó vastagon megkenem sárgabarack lekvárral. (lehetne rumos is, de én nem tettem bele rumot)
Ezután ráteszem a tetejét és elkészítem a csokimázat. A csokit a vajjal felolvasztom, hozzáadom a cukrot a vízzel és a kakaóport is. Lassan melegítem, hogy a cukor felolvadjon. Ezután az egészet a süti tetejére csurgatom.
Mivel sietnem kellett vele, megint az erkélyre tettem ki hűlni, pár szem kandírozott virágszirommal díszítettem.
Fincsi volt nagyon, de ahhoz, hogy a teteje is megdermedjen több időre lett volna szükség.
medvehagymás-joghurtos-burgonyás házikenyér |
A délelőttbe még belefért egy kenyérsütés is, ugyan azt a burgonyás-joghurtos kenyeret csináltam mint a múltkor, de most szórtam bele egy púpos evőkanál medvehagymát is.
Ilyen jól néz ki:)
Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
5 dkg rozsliszt
1 evőkanál medvehagyma1 nagyobb burgonya megfőzve, áttörve
2 kiskanál só
1 kiskanál cukor
1 csomag száraz élesztő
1 kiskanál sütőpor
1 kis pohár joghurt
2 evőkanál olaj
Elkészítés: A tésztát kenyérsütőgéppel dolgozom ki, mert így könnyebb. Mindent beleteszek és fél órás keverő programra állítom. Meg szoktam nézni még menet közben, hogy jó-e az állaga, akkor jó, ha egy szép, enyhén párás felületű gombócot kapok. Ha túl száraz akkor langyos vizet adok hozzá, ha nagyon kenődik vagy tapad, akkor még lisztet.
A sütőt 50 C fokra előmelegítem. Előveszek egy nagyobb jénait (az enyém ovális), aminek teteje is van. Sütőpapírt vágok bele és ebbe teszem bele az elkészült tésztát. A tetejét ráteszem és betolom a langyos sütőbe, hagyom a duplájára kelni, ez kb. 35-40 perc.
Ezután leveszem a tetejét és a megkelt tésztába késsel csíkokat vágok, hogy szebb legyen sütés után.
A sütőt felmelegítem 180 C fokra, a tetejét visszateszem az üvegtálnak és betolom a sütőbe a kenyeret.
Addig sütöm, amíg a teteje szépen elkezd barnulni, ekkor leveszem az üvegfedelet és készre sütöm.
Amikor elkészült, kiborítom, lehúzom a sütőpapírt, rácsra teszem és ecsettel langyos vízzel átkenem. Ettől egy picit felpuhul a héja. Hagyom kihűlni, majd konyharuhába csomagolom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése