2012. 12. 22.

ILLATOS MÉZES-MÁZAS OLDALAS ÜNNEPI BURGONYA KÖRETTEL

Ma vendég jön hozzánk, egy középiskolai elfeledett és megtalált barátnőm. Ez persze így nem hangzik jól, hogy elfeledett, mert nem fejeltettem el, csak az élet eddig úgy hozta, hogy jó pár évig nem találkoztunk.

Mivel tudja milyen jókat szoktam főzni, így most Neki készítettem az ünnepi burgonya köretet és az oldalas mázán is változtattam, ez persze 2 okból is jó, mert megoszthatom Veletek az újdonságot és a Mindmegettére is feltölthetem, mert megint van egy receptverseny, amin muszáj  részt vennem:)


illatos mézes-mázas oldalas, baconbe tekert sajtos burgonyapürével

ILLATOS MÉZES- MÁZAS OLDALAS, BACONBA TEKERT SAJTOS BURGONYAPÜRÉVEL:
az oldalas és a fűszerei
Hozzávalók:

1 csík oldalas feldarabolva a csontok mentén

színes borskeverék
3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 db vöröshagyma felkarikázva

Máz:
5 evőkanál ketchup
3 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál édes chili szósz
fél kiskanál őrölt fahéj
fél kiskanál őrölt gyömbér
1,5 dl ízletes vörösbor
2 evőkanál balzsamecet

Végén:
1-2 evőkanál gesztenye méz (más méz is jó)

Köret:

2 kg burgonya
2 dl forralt tej
olívaolaj

színes borskeverék
bacon szeletek
reszelt sajt

Elkészítés: A körettel kezdem: a burgonyát megpucolom, sós vízben megfőzöm, leszűröm, áttöröm, majd forró tejjel és egy kevés olívaolajjal lazítom. Az állaga olyan legyen, hogy kanállal vagy kézzel formázható legyen, tehát elég sűrű.

burgonyapüré baconbe tekerve
Egy tepsibe sütőpapírt teszek, erre kanalazom a burgonyapürét, egy-egy szelet baconnel körbetekerem. A tetejét lenyomkodom, megformázom, majd fogpiszkálóval összefogom.


megsült, a szalonna egy picit szétnyílt

 (a szalonna sütés közben összezsugorodik, ezért ezt vegyük figyelembe)

A tetejét meghintem színes borskeverékkel és reszelt sajttal, majd 180 C fokon, légkeveréssel, kb 15 perc alatt megsül.

Az oldalast megmosom, feldarabolom, sózom, borsozom, apróra vágott fokhagymával is beszórom.



A mázat egy üvegtálban elkészítem, összekeverem a hozzávalókat és minden darab oldalast megforgatok benne.


minden darabot megforgatok a mázban
A sütőt 200 C fokra előmelegítem. Egy nagyobb tepsibe teszem a nagyméretű sütő fóliát. Belerakom az összes oldalast és a felszeletelt hagymát. Lezárom a zacskót, majd pár helyen a tetejét megszurkálom, hogy a gőzök el tudjanak távozni.



Betolom a sütőbe és 1 órán át sütöm. Ezután a zacskót körben levágom róla és gesztenyemézzel lecsurgatom az oldalasokat. Ekkor már fincsi puha a hús, a gesztenyemézet rásütöm és mivel ez a méz nagyon tömény és nagyon illatos, fantasztikus aromát kölcsönöz az amúgy is illatos húsnak.

1 óra sütés után a zacskót levágom körülötte


gesztenye mézet csurgatok rá
Ezzel már csak percet kell sütni, mert hamar megéghet.


elkészült az illatos mézes-mázas oldalas



Hát isteni lett és a Mariann biztosan megnyalja majd mind a 10 ujját:)

Elkészítési idő: 2 óra 40 perc.





2 megjegyzés:

  1. Eszméletlenül jól néz ki, kár, hogy nem láttam meg előbb! Nem baj, most hétvégén megpróbálom megcsinálni. Egyébként érdemes lenne feltöltened a képekkel együtt erre a receptes játékra, mert ez gyönyörű!

    VálaszTörlés