Mivel tudja milyen jókat szoktam főzni, így most Neki készítettem az ünnepi burgonya köretet és az oldalas mázán is változtattam, ez persze 2 okból is jó, mert megoszthatom Veletek az újdonságot és a Mindmegettére is feltölthetem, mert megint van egy receptverseny, amin muszáj részt vennem:)
illatos mézes-mázas oldalas, baconbe tekert sajtos burgonyapürével |
ILLATOS MÉZES- MÁZAS OLDALAS, BACONBA TEKERT SAJTOS BURGONYAPÜRÉVEL:
az oldalas és a fűszerei |
1 csík oldalas feldarabolva a csontok mentén
só
színes borskeverék
3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 db vöröshagyma felkarikázva
Máz:
5 evőkanál ketchup
3 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál édes chili szósz
fél kiskanál őrölt fahéj
fél kiskanál őrölt gyömbér
1,5 dl ízletes vörösbor
2 evőkanál balzsamecet
Végén:
1-2 evőkanál gesztenye méz (más méz is jó)
Köret:
2 kg burgonya
2 dl forralt tej
olívaolaj
só
színes borskeverék
bacon szeletek
reszelt sajt
Elkészítés: A körettel kezdem: a burgonyát megpucolom, sós vízben megfőzöm, leszűröm, áttöröm, majd forró tejjel és egy kevés olívaolajjal lazítom. Az állaga olyan legyen, hogy kanállal vagy kézzel formázható legyen, tehát elég sűrű.
burgonyapüré baconbe tekerve |
megsült, a szalonna egy picit szétnyílt |
(a szalonna sütés közben összezsugorodik, ezért ezt vegyük figyelembe)
A tetejét meghintem színes borskeverékkel és reszelt sajttal, majd 180 C fokon, légkeveréssel, kb 15 perc alatt megsül.
Az oldalast megmosom, feldarabolom, sózom, borsozom, apróra vágott fokhagymával is beszórom.
A mázat egy üvegtálban elkészítem, összekeverem a hozzávalókat és minden darab oldalast megforgatok benne.
minden darabot megforgatok a mázban |
Betolom a sütőbe és 1 órán át sütöm. Ezután a zacskót körben levágom róla és gesztenyemézzel lecsurgatom az oldalasokat. Ekkor már fincsi puha a hús, a gesztenyemézet rásütöm és mivel ez a méz nagyon tömény és nagyon illatos, fantasztikus aromát kölcsönöz az amúgy is illatos húsnak.
1 óra sütés után a zacskót levágom körülötte |
gesztenye mézet csurgatok rá |
elkészült az illatos mézes-mázas oldalas |
Hát isteni lett és a Mariann biztosan megnyalja majd mind a 10 ujját:)
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc.
Eszméletlenül jól néz ki, kár, hogy nem láttam meg előbb! Nem baj, most hétvégén megpróbálom megcsinálni. Egyébként érdemes lenne feltöltened a képekkel együtt erre a receptes játékra, mert ez gyönyörű!
VálaszTörlésKöszi Évica, kedves vagy:)
Törlés