2012. 10. 21.

OLASZOS PARADICSOMOS CSIRKE ÉS TÜKÖRTOJÁS SÜTI

Már most elnézést kérek, hogy nincsenek fázis fotók:)

Ez úgy történt, hogy eredetileg nem akartam ezt a receptet feltenni, gondolván, hogy annyira egyszerű, de amikor a Guszti hazajött és megette (sokáig dolgozott és már este volt) bejött és azt mondta, hogy ez annyira finom volt, mint egy bolognai, csak csirkével. Igaza is volt, mert hasonló volt a fűszerezése, mint amit a bolognai szósznál szoktam alkalmazni.

A tükörtojás süti, pedig csak úgy néz ki mint egy tükörtojás, mégis süti:)



olaszos paradicsomos csirke nokedlivel
OLASZOS PARADICSOMOS CSIRKE:
Hozzávalók:

fejenként 1 csirkecomb 
fél szál póréhagyma szeletelve
3 evőkanál házi lecsó
olaj
zeller levél aprítva
szárzeller vékonyra szeletelve
4-5 db gomba, pucolva, negyedelve
1 doboz darabos paradicsom konzerv
oregánó ízlés szerint
1 mokkáskanál durvára darált színes bors 
fél mokkáskanál őrölt babérlevél

1-2 kiskanál cukor
fél mokkáskanál tárkony

Köret:
nokedli

üvegtálakba szoktam porciózni, amikor elkészült és azonnal nem esszük meg
Elkészítés: A csirkecombokat ketté vágom. Egy serpenyőben olajat hevítek, ebbe pirítom meg a bőrétől megfosztott csirkecomb darabokat, majd ha kifehéredett, hozzáadom a póréhagymát, lecsót, gombát. Pici vízzel felöntöm és lefedve párolom 20 percet. Ezután hozzáadom a kockázott paradicsomkonzervet (friss is jó), ízesítem a fűszerekkel, majd újra lefedem és 40 percig párolom. A cukor miatt néha megkeverem, hogy ne ragadjon le.
Ennyi idő alatt a felesleges víz elpárolgott, , a hús tökéletesen puha, a szósz pedig kellően sűrű.

Nokedlit készítettem köretnek, de főtt tésztával is kiváló:)

tükörtojás süti

ÉDES TÜKÖRTOJÁS SÜTI:
Hozzávalók:

40 dkg friss tönkölylisztes linzertészta 
40 dkg ricotta savó sajtkrém
1 nagy narancs reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
9 dkg cukor
2 tojás
pici rumaroma
1 doboz őszibarack konzerv vagy befőtt

Elkészítés:

A tésztát 4 mm-re kinyújtjuk, és 6 darab kivajazott tésztakosárkát a tésztára fordítva kiszúrjuk.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a kosárkákat tepsire téve kb. 10 percig sütjük. Kifordítjuk a formából és visszatesszük a tepsire.

A ricottát 2 kanál cukorral, narancshéjjal, vaníliás cukorral, rumaromával és a tojássárgákkal összekeverjük, és a kosárka közepére kanalazzuk. Mehet vissza a sütőbe kb. 8 percre. Ez idő alatt a maradék cukorból és a tojások fehérjéből kemény habcsókot keverünk. 


Kivesszük a kosárkákat, rákanalazzuk a habot, és visszatoljuk a sütőbe, de már csak 150 fokon, lehetőleg légkeverésen 10 percig sütjük. Újra kivesszük, és a habok tetejére teszünk egy fél őszibarackot. Ha azt szeretnénk, hogy valóban hasonlítson a tükörtojásra, le kell faragni a barackok vastagságából.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése