Ma reggel néztem az erkélyen a levendulát, hogy ebben a hőségben gyorsan elvirágzott, így alig maradt már pár szál virág. Ha sütéshez-főzéshez ehető virágot használunk, akkor feltétlenül le kell szedni a szirmokat a száráról, mert csak annak kellemes az íze, pl. a levendulának a szára és a levele már túl intenzív, aromás.
Amit ma sütök az egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető, érdekes ízű keksz lesz. Érdekes az íze, mert a levendula illata a keksz lenyelése után ottmarad a szájban. Persze nem kell arra gondolni, hogy akkor most szappanízű,dehogy, pont kellemes:)
A tészta egy alaprecept, kedvünk szerint lehet ízesíteni még aszalványokkal, csoki kockákkal, kakaóval, dióval a lényeg, hogy linzer jellegű legyen 1:2:3 azaz 1 rész cukor, 2 rész zsiradék, 3 rész lisztféle. Rózsavíz helyett lehet vizet vagy tejet használni, méz helyett cukrot, a zablisztet pedig lehet keverni a finomliszttel.
2 tepsi egészséges levendulás-mézes-aszalt gyümölcsös keksz |
egy picit azért látszik a csillag forma amit a közepébe nyomtam:) |
LEVENDULÁS-MÉZES-ZABLISZTES KEKSZ:
mindent összekeverek a végén a virágszirmot is beleteszem |
25 dkg vaj vagy margarin
3-4 evőkanál méz
40 dkg zabpehelyliszt
só
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál kókuszreszelék
2 marék aszalt ribizli
6-7 fej levendula virágnak a szirma
1 citrom reszelt héja
2 db tojás
2 evőkanál rózsavíz
Elkészítés:egy tálban a hozzávalókat összekeverem. Amikor összeáll egy hurkát nyomkodok belőle, majd folpackba csomagolom és hűtőbe teszem pihenni és dermedni 1-2 órára.
a tészta hurka megy a hűtőbe |
a golyó formákat a tenyeremmel szétlapítom, vízzel lespriccelem az egészet |
A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A gombócokat a tenyeremmel ellapítom egy csillag formával egy picit megnyomom (egyáltalán nem szükséges, mert nem nagyon látszik) vékonyan lekenem tojással, vizet az egész tepsire spriccelek és 14 perc alatt megsütöm a sütőben.
illatos kekszecskék:) |
Ma főztem lekvárt is 10 kg sárgabarackból és egy kevéske kimaradt az üvegekből. A kekszet a lekvárba mártogatva még finomabb, mert így magában egy kicsit fojtós:)
Hurcika a korláton, mire ideértem a fényképezővel, már elindult:) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése