mákkal hintett copfocskák |
Ez utóbbi reggel jutott eszembe, - hogy amikor kb. 20 éve megjelentek az első maszek pékek, még akkor nem is boltok voltak , hanem büfékocsik, szóval nálunk a Visegrádi utca végén a körút sarkánál állt egy ilyen kenyeres kocsi és onnan vásároltuk a ropogós héjú házi kenyeret és a gyönyörűségesen szép cukros briósokat és csavart cukros kifliket. Itt lehetett kapni ezt a mákos copfocskát, imádtam.
házi kenyér szezámmaggal hintve |
másnap, felszeletelve |
Hozzávalók: 8 db copfocska és egy szép kenyércipó
1,2 kg finom liszt
a copfok megfonva |
3 evőkanál zabpehely liszt
3 evőkanál joghurt
4 dl langyos víz
1 evőkanál só
2 kiskanál cukor
1 csomag száraz sütőélesztő
3 evőkanál olaj
hintéshez:
mák
szezámmag
kenéshez:
1 tojás
Elkészítés: Minden hozzávalót a kenyérsütő gépbe teszek és 1,5 órás keverő-kelesztő programra állítom.
Amikor készen van a tésztát lisztezett asztalra borítom és elfelezem. Az egyik feléből egy szép cipót formálok. Egy nagyobb ovális-fedeles hőálló tál alját vékonyan kiolajozom, ebbe csusszantom bele a tésztát, éles késsel 3 csíkot metszek bele. Egész tojással vékonyan megkenem. Az edény tetejét langyos vízzel átöblítem majd ráteszem a helyére és ebben kelesztem a kenyeret egy jó órát.
kenyér a jénaiban, rá a tető és hagyom megkelni |
ha megkeltek a copfok, meghintem mákkal |
vizes fedők alatt kelnek a copfok és fedő alatt a kenyér is |
mielőtt megsütöm, meghintem szezámmaggal |
megsült a kenyér, most vettem ki a sütőből |
A sütőt előmelegítem 200 C fokra. A megkelt copfokat újra megspriccelem vízzel és betolom a sütőbe, 23-25 perc alatt elkészül. Amint kivettem rögtön lekenem mindegyiket langyos vízzel, ettől megpuhulnak.
szerintem kellően kívánatos:) |
Amikor elkészült, ezt is langyos vízzel megkenem, kiborítom a tálból és rácson hagyom kihűlni.
Az illatokat nem tudom leírni, csak annyit, hogy olyan illat van az egész lakásban, mintha egy pékségben lennék, szóval isteni:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése