A hagyományos kocsonyát egyszerűen nem tudom megenni, a fület, farkat, orrot, fejet a fogakkal stb. brrr.:))
Otthon az apu mindig csinált egy tálat,/ csak nekem/, amiben csak hús volt semmi zsíros, mert azt egyszerűen utáltam.
A legegyszerűbb, ha ilyen finnyásak vagyunk, de azért kocsonyát szeretnénk enni, hogy nyers csontos csülökből készítjük. Ebben van hús, bőr és csont is, ami mind kell ahhoz, hogy a kocsonya kocsonya legyen. Szinte úgy készítem mintha leves lenne, de a levét a végén jól bepárolom.
készen van |
KOCSONYA CSÜLÖKBŐL:
Hozzávalók 4 tálhoz
felteszem főni |
1-2 sárgarépa
1-2 fehér répa
fél zeller gumó
1 szál zeller levél
fél karalábé
1 nagy hagyma
3 gerezd fokhagyma
15 szem egész fekete bors
1 db babérlevél
1 kiskanál erős pityu
1 kiskanál egész kömény
só
a zsírosabb a Gyurkáé |
Elkészítés:
Egy nagy lábosba teszem a megmosott csülköt, mellé rakom a tisztított zöldségeket, fűszerezem és felöntöm 4 liter vízzel. Lassan felforralom, lehabozom, majd fedőt teszek rá és lassú forralással 3-3,5 órát forralom. Félidőben a fedőt leveszem róla, a csontról késsel lelazítom a húst, tovább forralom, hogy a a levét elforrja, bepárolódjon.
A húst kiszedem egy tálcára, lefejtem végleg a csontról. A tálakra elosztom a húsos részeket, a gyereknek sok zsírosat rakok, mert azt szereti, elrendezgetem, hogy ne álljon ki húsdarab magasan.
Míg ezzel foglalatoskodtam a leve egy kissé leülepedett. Merőkanállal, szűrőn keresztül rászedem a levet a húsokra.
Kiteszem az erkélyre (hidegre) hűlni, majd dermedés után mehetnek a hűtőbe.
Fedeles üvegtálba szedtem, hogy lezárhassam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése