ezt már másnap csináltam, kipihenten a maradék bekevert csokiból:) |
Nem mondom, rengeteg dolog kell hozzá, még úgy is, hogy megpróbálok fázisokat egyszerűsíteni.
A temperálást 2 tepsibe végzem majd, nem öntöm ki hideg márványra, egyrészt mert nincs, másrészt ezzel próbálok időt nyerni. Kétféle formám van, az egyik egy szilikonos a másik egy kemény PVC, majd kiderül, hogy melyik lesz a jobb.
Többféle tölteléket fogok készíteni, mindennek azonos lesz az alapja, csak az ízesítésben fognak különbözni.
csomagolom a trüffelt, ebbe minden van: rum, rózsavíz, csoki, tejszín, vaj, grillázs mogyoró, |
BONBON KÉSZÍTÉSE:
sok minden kell hozzá-( |
2-3 kg belga magas kakaótartalmú csokipasztilla
(étcsokis)
Egy hőálló széles tepsibe vizet teszek, erre teszem a másik kisebb tepsit, ebbe öntöm a csokipasztillákat és gőz fölött, max 60 C fokra felmelegítem, majd leveszem a kisebb tepsit a gőzről és úgy temperálok, mintha gránit- vagy márványlapon csinálnám, rendesen spatulával és széles késsel, kiemelem, lehúzom, visszafolyatom, újra ezt ismételgetem, míg 33 C fokosra vissza nem hűl. Ezt hőmérővel ellenőrzöm.
Maga a csokipasztilla tömeg kb. 40 perc alatt olvadt meg teljesen és a kihűtés ezzel a módszerrel 20 percet vett igénybe.
így melegítettem fel a csokipasztillákat meleg víz felett |
Merőkanállal a visszahűtött csokit belemerem a formába, a felesleget visszafolyatom és kézzel néhányszor az asztal lapjához ütögetem a formát, hogy az esetleges buborékok eltűnjenek.
Míg a csoki melegedett elkészítettem a töltelékek alapját:
Bonbon töltelékek:
Hozzávalók:
2 bögre csokipasztilla
2 bögre zsíros tejszín
10 dkg porcukor
5 dkg kakaópor
levettem a vízfürdőről és az edényben temperáltam |
8 dkg vaj
Ezt az alapot ízesítem de csak akkor, amikor már a csokihéj elkészült, akkor közvetlenül beleszórom.
Ízesítésre:
marcipán tömb
kandírozott narancshéj
rumba áztatott kókuszreszelék
grillázs mogyoró darabkák
rózsavíz
várakozás alatt csokiba forgattam a kandírozott narancshéjat |
A formába töltöttem merőkanállal a csokit, késsel
letoltam a felesleget, egy kicsit vártam, hogy dermedjen, majd megfordítottam és visszaöntöttem az edénybe a csokit, így kaptam egy csokihéjat, amit dermedni kitettem, majd marcipán darabkát és apróra vágott kandírozott narancshéjat tettem rá, ráfolyattam a tölteléket, ezt is lesimítottam, ezt is hagytam dermedni, majd a végén egy csokiréteggel lefedtem az egészet, a felesleget itt is késsel letoltam róla.
Hát most őszintén megmondom, hogy nem gondoltam volna, hogy ennyi munka van vele. Csak úgy eszi a sok csokit, nagyon lassan haladok és igazából a végeredménnyel sem vagyok elégedett.
Na ezért van az, hogy a Chefparade Csokiműhelyben bérleni is lehet a helyiséget ajándék bonbon készítésére, mert a konyhám nincs felkészülve ekkora feladatra és a lelkesedésem is egy kicsit alább hagyott.
A részfolyamatok között mindig elmosogatok, rendet rakok (ez az én heppem) és tálcára teszem a bonbon formát is, így könnyebb a takarítás.
ezek mennek még a töltelékbe |
marcipán is került töltelékbe |
Malibuba áztatott kókuszt adtam a töltelékhez |
ennél a belsejében van a grillázs mogyoró, kívül a kandírozott narancshéj |
ebbe rózsavizet is tettem a narancshéj mellé |
trüffelek becsomagolva |
Az íze a bonbonoknak mennyei, de tényleg nagyon finomak, remélem, hogy kellő képen fogják értékelni majd akiknek ajándékba szánom.
Ui.: Most olyan fáradt vagyok, hogy úgy gondolom, nem fogok többet bonbont készíteni, de magamat ismerve ez változhat később:))
2011.12.23.
Ma reggel frissen ébredtem és befejeztem a tegnap abbahagyott bonbon készítést, végül is még 3 adagnyi lett belőle, azaz +45 db természetesen a szilikon formával.
A díszítést úgy csináltam a tetejére, hogy a kész és formából kinyomkodott bonbonok tetejét kettesével megkentem olvadt csokival és feldíszítettem.
Ezeket is celofánba csomagoltam.
díszítés előtt |
díszítés után |
A díszítést úgy csináltam a tetejére, hogy a kész és formából kinyomkodott bonbonok tetejét kettesével megkentem olvadt csokival és feldíszítettem.
Ezeket is celofánba csomagoltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése