Kinek a pap, kinek a papné, ezért ma a meggyes-mákos pite következik hasonló tésztával mint az almás, mert az nagyon jó volt:))
Ja, még azt el kell mondanom, hogyha belekezdek akkor nem kis tepsivel csinálok, úgyhogy ha valakinek ez sok, nyugodtan felezze a mennyiségeket.
MEGGYES-MÁKOS PITE:
sok sok fincsi mákszem:) |
tészta:
40 dkg zsiradék (vaj, margarin, zsír bármelyik jó)
70 dkg finomliszt
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
só
15 dkg nádcukor
2 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
mákos töltelék szárazanyagai |
töltelék:
40 dkg darált mák
1 üveg magozott meggybefőtt
350 ml házi meggy dzsem
3 tojás fehérje
10 dkg nádcukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
kevés őrölt szegfűszeg
kevés őrölt fahéj
2 marék mediterrán mix (aszalt gyümölcsök)
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
az alsó lap kisütve, megkenve meggydzsemmel majd mákkal |
3 tojás fehérje kemény habbá verve
pici só
tetejére: 1 tojás sárgája
Elkészítés: Egy közepes méretű tálba szórom a darált mákot, a nádcukrot, citromhéjat, fűszereket, aszalványokat, vaníliás cukrot és a pudingport. 2 dl (nem több!) forró tejjel leöntöm, átkeverem és félreteszem. Ha már langyos, akkor hozzákeverem a tojásfehérjehabot is. (Ezzel lazítok rajta)
meggyszemekkel kirakva |
kisült:)) |
Hasonlóan ízesítem a karácsonyi bejgliket is, persze ott a töltelék valamivel szárazabb.
Ugye nem kell mondanom, hogy embertelen finom:))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése