2011. 07. 03.

SAJTTORTÁK

A sajttortáim mascarpone sajtkrémmel készülnek. Többfélét is lehet kapni, de a nagyon olcsókból nem mertem venni mivel meggyőződésem, hogy képtelenség gyenge minőségű alapanyagokból kiváló készterméket sütni. Legtöbbször a szarvasit használom.
A túrótortákhoz hasonlóan ezek is hasonlóan készülnek, gyümölcsökkel, aszalványokkal. Sajttorta esetében mindig megsütve.
A következő blog bejegyzésben lesznek a mascarpone krémmel készült, de nem sütött édességek.

GYÜMÖLCSÖS KÓKUSZOS SAJTTORTA:
Hozzávalók:

A tésztához:
2 tojás
4 evőkanál liszt
2 evőkanál cukor
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál olaj
1/2 csomag sütőpor

A krémhez:
25 dkg mascarpone krémsajt
25 dkg 20%-os tejföl
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
4 evőkanál cukor
3 cl gyümölcspálinka
3 evőkanál kókuszreszelék
1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
  • barackbefőtt
  • 12 szem eper
  • porcukor

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.

A tésztához egy keverőtálba a liszt és sütőpor kivételével a többi hozzávalót beletesszük, és nagy fokozaton 5-6 percig keverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és a sütőport is.

Egy 26 cm-es kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral, ebbe simítjuk a tésztát, és a sütőben kb. 12 percig elősütjük.

Ez idő alatt elkészítjüka krémet: keverőtálba kanalazzuk a mascarponét, a tejfölt, a cukrokat, a pálinkát, a kókuszt és a vaníliás pudingport. Géppel pár percig keverjük, majd az elősütött tésztára kanalazzuk a krémet, szeletelt barackbefőttel és eperrel díszítjük, majd visszatoljuk a sütőbe, és kb. 40 percig tovább sütjük.

Hűlni hagyjuk, majd dermedni a hűtőbe tesszük, csak teljes dermedés után szeletelhető. Porcukorral díszítjük a tetejét.






RÉSZEGES EPRES MÁLNÁS SAJTTORTA:


Hozzávalók:





  • A tésztához:
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 kávéskanál rumaroma
  • 1/2 csomag sütőpor
  • A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 25 dkg tejföl (20 %-os)
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 cl pálinka
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 csomag epres pudingpor (főzős)
  • A tetejére:
  • 25 dkg eper
  • 10 dkg málna
  • porcukor
Elkészítés:

A tésztához valókat a liszt és a sütőpor kivételével egy nagyobb keverőtálba tesszük, és géppel 7-8 percig keverjük, ezután beleszitáljuk a lisztet és a sütőport.


Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy 26 cm-es kapcsos formát sütőpapírral kibélelünk, a tésztát belesimítjuk, és kb. 10-12 percig elősütjük.


Ez idő alatt a krémet elkészítjük. Egy keverőtálba összekeverjük az összes hozzávalót, géppel keverünk rajta 1-2 percet.


Az elősütött tésztát kivesszük, várakozás nélkül rákanalazzuk és elsimítjuk rajta a sajtkrémet, majd a málna- és eperszemekkel teleszórjuk a tetejét, visszatoljuk a sütőbe, és kb. 40 perc alatt készre sütjük.


Kihűtjük, majd a hűtőbe tesszük dermedni. Csak pár óra dermedés után szeletelhető.

EPRES SAJTTORTA:
  • A tésztához:
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál olaj
  • 1/2 csomag sütőpor
  • A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone sajtkrém
  • 25 dkg 20%-os tejföl
  • 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • Valamint:
  • 25 dkg eper



Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kevés cukorral és sóval kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral, a kakaóporral és az olajjal jól kikeverjük géppel, majd mehet bele a tejföl, a fehérjehab és a beleszitált liszt a sütőporral.

Egy nagyobb kapcsos formát előveszünk, sütőpapírral kibéleljük, a tésztát belekanalazzuk (egy picit sűrűbb, mint a piskóta), és előmelegített 180 fokos sütőben 10 percet elősütjük.

Ez idő alatt elkészítjük a krémet. A mascarponét a tejföllel, a cukrokkal, a narancshéjjal és a pudingporral géppel jól kikeverjük, az elősütött tésztára kanalazzuk, elsimítjuk, és negyedekbe vágott eperszemekkel telerakjuk a tetejét. Visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük (ha szélén egy picit megbarnul a krém, akkor jó).

Várunk vele a teljes kihűlésig azután szeleteljük. Porcukorral is megszórjuk.











ÁFONYÁS KÓKUSZOS SAJTTORTA:


Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 18 dkg édes keksz
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg dió
  • A krémhez:                                      (nem találom a képet hozzá, ha megvan felteszem)
  • 50 dkg mascarpone
  • 25 dkg túró
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 dkg áfonya
  • 1 cs. vaníliás pudingpor

  • A kekszet és a diót durvára darálom. Alufóliával kibélelek egy kapcsos tortaformát, és ebbe nyomkodom bele a kekszes-diós-vajas keveréket. 

    170 fokra előmelegítem a sütőt.

    A krémhez valókat egy nagyobb tálba teszem az áfonya kivételével, és jól összekeverem. Elfelezem. Az egyik felébe belekeverem az áfonyát is. Szépen lilára színezi, ezt a krémet rakom a tésztára, elsimítom, erre jön a másik fele a krémnek (fehér). Az előmelegített sütőben 1 óra 20 percig sütöm.

    A formában hagyom kihűlni, majd a hűtőbe teszem dermedni. Csak másnap vágom fel.

2011.11.08.
Azóta már több sajttortát is készítettem, azoknak külön bejegyzésük van.

































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése