2011. 07. 16.

MOZZARELLÁVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL PÁRMAI SONKÁBA TEKERVE, SÁRGABARACKOS-PARADICSOMOS CSATNIVAL

Könnyű nyári mégis ünnepi étel következik.  A CSATNI olyan mint egy lekvár állagában, arra szolgál, hogy a kísérő étel jellegét, ízét kiemelje, akár nyersen akár főzve is készülhet. Felpezsdíti az ízlelőbimbóinkat és ad egy fajta különlegességet is az ételnek.


PARADICSOMOS-SÁRGABARACKOS CSATNI:


Hozzávalók:
3 db szép érett paradicsom,
7 db sárgabarack
2 evőkanál olívaolaj
fél teáskanál mustármag
fél teáskanál római kömény
1 teáskanál őrölt fahéj
fél teáskanál darált chili
fél teáskanál kurkuma
1 evőkanál cukor

1 kiskanál balzsamecet
1 db chili paprika kicsi egész






Elkészítés:
25-30 perc alatt elkészül.  Egy kisebb edényben az olajat felmelegítem és a mustármagot kipattogtatom rajta, majd hozzáadom a többi fűszert, a kockákra vágott hámozott paradicsomot és a kockákra vágott sárgabarackot is. Kevergetem közepes lángon kb 10 percig, ha sűrűbb csatnit szeretnék akkor még pár perccel tovább kevergetem. Megkóstolom és ha szükséges ízesítem, hogy egyensúlyba legyenek a sós-édes-savanyú-csípős ízek.

MOZZARELLÁVAL ÉS BAZSALIKOMMAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL, FÜSTÖLT SONKÁBA TEKERVE:
Hozzávalók:


2 db egész csirkemell
2 x 100 g mozzarella sajt
8 levél bazsalikom

durvára darált színes bors
füstölt szeletelt sonka
olaj








Elkészítés:


A csirkemelleket elfelezem és ha jó nagyok, akkor még a vastagságát is felezem.  Kiklopfolom egy kicsit, mindkét oldalát sózom, borsozom.
A bazsalikom leveleket felszeletelem a mozzarella sajt gombócot szintén.

A hússzeleteket megtöltöm a sajttal és bazsalikommal meghintem. Összegöngyölöm a húst és füstölt sonka szeletbe tekerem.

Egy serpenyőbe kevés olajat hevítek és ebbe rakom a töltött hússzeleteket. Gyorsan minden oldalát átpirítom majd átemelem őket egy kisebb hőálló tálba vagy tepsibe.


A sütőt előmelegítettem 210 C fokra. Betolom a húst és félóra alatt készre sütöm.


BURGONYAKROKETT:
Hozzávalók: kb 70 db-hoz


1,3 kg burgonya
30 dkg liszt
1 tojás
1 evőkanál búzadara

1 csokor petrezselyem levél


bundához:
1 tojás
kevés tej
zsemlemorzsa




Elkészítés:
A burgonyát megpucolom, kockákra vágom és sós vízben megfőzöm. Leszűröm és krumplinyomóval  áttöröm. Hagyom kicsit hűlni. Hozzáadom a lisztet, tojást, búzadarát, petrezselymet és sót, majd  addig gyúrom, hogy elváljon az edény falától.
Lisztezett asztalra borítom és öklömnyi gombócokat tépek, majd kisodrom 1,5-2 cm vastagra és 3 cm-ként feldarabolom.
Egy tojást egy pici tejjel (csak mert spórolok) jól elkeverek, majd ebbe forgatom darabonként a kroketteket és zsemlemorzsában hempergetem.

Kivételesen nem kell bele a szerecsendió, még egy pici sem.

Forró olajban kisütöm.

Nagyon nagyon nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése