Legelőször egy színes csodát, amit a Mindmegette Magazin októberi számának ötleteltem, de sajnos kép nem jelent meg hozzá és így az egész semmit nem ért.Sokan vannak akiknek a sárgaborsó szó hallatán a menzai főzelék jut az eszébe és az tényleg nem fincsi.
SZÍNES SÁRGABORSÓ ROLÁDOK:
Hozzávalók:
- 2 dl sárgaborsó
- 1 sárgarépa
- 10 szál zöld ceruzabab (fagyasztott is jó)
- 1 gerezd fokhagyma
- pici szerecsendió
- pici bors
- 1 kávéskanál teavaj
- 1 kávéskanál rizsliszt
Elkészítés:
A sárgaborsót előző este beáztatjuk, másnap leszűrjük, és tiszta sós vízben puhára főzzük. Egy tálba tesszük a leszűrt sárgaborsót, fűszerezzük (só, bors, rizsliszt, szerecsendió, fokhagyma), majd botmixerrel pépesítjük.
A répát megpucoljuk, és egyforma vékony szeletekre vágjuk, majd egy kis forró vízben roppanósra főzzük (pár perc) a zöld ceruzababokkal együtt. Óvatosan kivesszük a vízből, majd 2 fóliát terítünk az asztalra, az egyik közepére a répaszeletek felét szépen egymás mellé rakjuk, a másikon a zöldbabot és szintén egymás mellé rakjuk.
Erre kanalazunk 2-2 kanálnyit a borsópüréből, ellapítjuk, a közepére 1 szál zöldség kerül a másik színűből, és erre a maradék sárgaborsópüré, szépen befedjük a répaszeletekkel és a zöldbabokkal, majd a fóliát gurigázva összetekerjük, mehet a hűtőbe.
Pár óra hűtés után szeletelhető.
VEGYES ZÖLDSÉGKÖRET :
Hozzávalók:
- A zöldségkörethez:
- 6 db sárgarépa
- 2 db cukkini
- 1 db brokkoli
- 2 szál újhagyma
- 8 db gomba
- szerecsendió
- só
- borsikafű
- bazsalikom
- 1 dl olívaolaj
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, és falatnyi darabokra vágjuk. Egy hőálló tálba szórjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, befűszerezzük, öntünk alá 1 dl vizet, majd alufóliával lefedjük, és 1 órán át sütjük 190 fokon. Majd lehúzzuk a fóliát, megkeverjük, és 10 percet pirítjuk még.
Ezt a köretet használhatjuk húsok mellé, önmagában illetve leönthetjük besamellel, sajtszósszal vagy csak egy pohár tejfölben elkevert tojással és kész rakott zöldséget kapunk.
CÉKLAPÜRÉ KÖRETNEK:
Hozzávalók:
- 2 kg nyers cékla
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 db hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- torma (4-5 cm-es darabka)
- 2 dl tejföl
- só
- őrölt római kömény
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A céklákat sós vízben puhára főzöm. Hideg vízben lehűtöm és megpucolom. Apróbb kockákra vágom, és egy nagyobb tálba teszem.
Sült húsok mellé kiváló köret.
PIRÍTOTT MÁKOS FENYŐMAGOS RIZS:
Hozzávalók:
- 1 bögre hosszúszemű fehér rizs
- 2 bögre víz
- 2 kiskanál mák
- 1/4 cikk citrom
- 1 evőkanálnyi fenyőmag
- só
- olaj
Elkészítés:
Két edényben dolgozunk. Egy kisebb lábasban a 2 pohár vizet a sóval és a citrom levével (a héját is beledobjuk egyben) feltesszük forrni.
Ez idő alatt egy serpenyőben olajon a mákot, a fenyőmagot és a megmosott rizst pár percig pirítjuk, majd ha a víz felforrt, óvatosan a mákos rizsre öntjük, a citrom héját kivesszük. Forraljuk fedő alatt pár percig, majd lassú tűzön 15-20 perc készre pároljuk. Közben már nem kevergetjük és nem emelgetjük a fedőt.
Ha készen van, lehúzzuk a tűzről, és pár percig még az edényben pihentetjük.
Ez idő alatt egy serpenyőben olajon a mákot, a fenyőmagot és a megmosott rizst pár percig pirítjuk, majd ha a víz felforrt, óvatosan a mákos rizsre öntjük, a citrom héját kivesszük. Forraljuk fedő alatt pár percig, majd lassú tűzön 15-20 perc készre pároljuk. Közben már nem kevergetjük és nem emelgetjük a fedőt.
Ha készen van, lehúzzuk a tűzről, és pár percig még az edényben pihentetjük.
Ünnepi köretnek ajánlom.
SAJTOS BURGONYA KROKETT FORMÁZVA: Ezt a köretet a gyerekek nagyon szeretik:))
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya (főzni való)
- 20-25 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- 0,5 dl olaj
- 8 dkg reszelt sajt
- só
- őrölt szerecsendió
- durvára darált színes borskeverék
- A panírhoz:
- 2 tojásfehérje
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Egy nagyobb tálba áttörjük, hozzáadjuk az olajat, a sót, a durvára darált borsot és a szerecsendiót. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a 2 tojás sárgáját és a sajtot, végül beledolgozzuk a lisztet, addig lisztezzük, amíg elválik a tál oldalától.
Lisztezett asztalra borítjuk, kb. 8 mm vastagra nyújtjuk, és figurás szaggatóval kiszaggatjuk, a maradékot újból összegyúrjuk, nyújtjuk, és azt is kiszaggatjuk. Kb. 50 db csillagot vagy fenyőt kapunk ebből a mennyiségből.
Tojásfehérjével megkenjük mindkét oldalát, és zsemlemorzsába vagy darált dióba, vagy szezámmaggal kevert zsemlemorzsába forgatjuk, majd olajban kisütjük.
Lisztezett asztalra borítjuk, kb. 8 mm vastagra nyújtjuk, és figurás szaggatóval kiszaggatjuk, a maradékot újból összegyúrjuk, nyújtjuk, és azt is kiszaggatjuk. Kb. 50 db csillagot vagy fenyőt kapunk ebből a mennyiségből.
Tojásfehérjével megkenjük mindkét oldalát, és zsemlemorzsába vagy darált dióba, vagy szezámmaggal kevert zsemlemorzsába forgatjuk, majd olajban kisütjük.
Előre elkészíthető, jól fagyasztható. Egy nagyobb dobozba soronként fóliával elválasztva nem sérül, ha lefagyasztjuk és később szeretnénk kisütni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése