Vagy lehet különböző bundákba hempergetett túrógombóc, mákos, zsemlemorzsás, pirított mandulás stb...
SZILVÁSGOMBÓC:
Hozzávalók: 17 db-hoz
Tészta:
- 1 kg krumpli
- 35 dkg liszt
- 1 evőkanál búzadara
- 2 evőkanál olaj
- só
- 2 tojás
- kevés cukor
- Töltelék:
- 17 db szép nagy szilva
- őrölt fahéj
- cukor
- Bunda:
- olaj
- zsemlemorzsa
Hagyományos krumplis tésztát készítünk. A krumplit héjában sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, áttörjük egy tálba, beletesszük a többi hozzávalót, és pihentetés nélkül kidolgozzuk.
Lisztezett asztalra borítjuk, 7 mm vastag téglalapra nyújtjuk .
A szilvát elfelezzük, kimagozzuk, megszórjuk őrölt fahéjjal és cukorral.
A tésztát késsel négyzetekre vágjuk.
Közepére tesszük a szilvákat,lisztes kézzel gombóccá formázzuk.
Lobogó sós forró vízben kifőzzük, leszűrjük és
pirított zsemlemorzsába megforgatjuk.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
SZILVÁS GOMBÓC MEGLEPETÉSSEL:
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 35 dkg liszt
- 1 evőkanál búzadara
- 1 evőkanál olaj
- só
- 1 tojás
- A töltelékhez:
- 8-10 szem szilva
- 2 db nyári alma
- sárgabarack lekvár
- őrölt fahéj
- A bundához:
- olaj
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
Hagyományos krumplis tésztát készítünk. A krumplit héjában sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, áttörjük egy tálba, beletesszük a többi hozzávalót, és pihentetés nélkül kidolgozzuk.
Lisztezett asztalra borítjuk, 8 mm vastag téglalapra nyújtjuk .
A szilvát elfelezzük, kimagozzuk, az almát kicsumázzuk és gerezdekre vágjuk, mint a szilva mérete. A szilvákat megszórjuk őrölt fahéjjal.
A szilva- és almadarabokat a tésztán elhelyezzük, késsel négyzeteket húzunk köréjük, egy kanál sárgabarack lekvárt teszünk minden gyümölcsös halomra, és lisztes kézzel gombócot formálunk belőle.
ALMÁS GOMBÓC:
Lisztezett asztalra borítjuk, 8 mm vastag téglalapra nyújtjuk .
A szilvát elfelezzük, kimagozzuk, az almát kicsumázzuk és gerezdekre vágjuk, mint a szilva mérete. A szilvákat megszórjuk őrölt fahéjjal.
Forró, sós vízben kifőzzük, 1 x megkeverjük, hogy ne ragadjon le az aljára. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, pár percig még forraljuk, aztán olajon világosbarnára pirított zsemlemorzsába fogatjuk mindegyik gombócot.
Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.
Hozzávalók:
- 50 dkg alma
- 2 dl tej
- 3 db tojás
- 4 evőkanál porcukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 20 dkg búzadara
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 teáskanál olaj
- csöpp citromlé
- 1 evőkanál fahéjas porcukor
- csipetnyi cukor
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Belekeverjük a darát, a felvert tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a porcukrot, a fahéjat és annyi zsemlemorzsát, hogy formálható masszát kapjunk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és forrásban lévő cukros, citromos vízben kifőzzük őket. (Akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz felszínére.)
A maradék zsemlemorzsát barnára pirítjuk az olajon, és meghempergetjük benne a gombócokat. Fahéjas porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.
A maradék zsemlemorzsát barnára pirítjuk az olajon, és meghempergetjük benne a gombócokat. Fahéjas porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.
MEGGYES GOMBÓC:
Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg burgonya
35 dkg liszt
2 evőkanál búzadara
1 tojás
2 evőkanál olaj
só
0,5 kg meggyfahéj, cukor,
zsemlemorzsa
olaj
Hagyományos krumplis tésztát készítünk. A krumplit héjában sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, áttörjük egy tálba, beletesszük a többi hozzávalót, és pihentetés nélkül kidolgozzuk.
Lisztezett asztalra borítjuk, 8 mm vastag téglalapra nyújtjuk.
Lisztezett asztalra borítjuk, 8 mm vastag téglalapra nyújtjuk.
Mindegyik téglalap közepére 5-6 szem meggyet, cukrot és őrölt fahéjat teszünk. Gombóccá formázzuk.
Forró sós vízben kifőzzük, megvárjuk, hogy feljöjjön a tetejére és olajon világosra pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Fahéjas porcukorral tálaljuk.
még folytatom.......
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése