2011. 07. 06.

SZILVÁS-MEGGYES-ALMÁS GOMBÓC-OK

A töltött gombócok krumplis tésztával készülnek, és szinte bármilyen gyümölccsel, darált fűszeres hússal és zöldségekkel is tölthető pl.dinsztelt káposzta.
Vagy lehet különböző bundákba hempergetett túrógombóc, mákos, zsemlemorzsás, pirított mandulás stb...


SZILVÁSGOMBÓC:
Hozzávalók: 17 db-hoz
Tészta:

  • 1 kg krumpli 
  • 35 dkg liszt
  • 1 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 tojás
  • kevés cukor
  • Töltelék:
  • 17 db szép nagy szilva
  • őrölt fahéj
  • cukor
  • Bunda:
  • olaj
  • zsemlemorzsa



Elkészítés:
Hagyományos krumplis tésztát készítünk. A krumplit héjában sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, áttörjük egy tálba, beletesszük a többi hozzávalót, és pihentetés nélkül kidolgozzuk.
Lisztezett asztalra borítjuk, 7 mm vastag téglalapra nyújtjuk .
A szilvát elfelezzük, kimagozzuk, megszórjuk őrölt fahéjjal és cukorral.


A tésztát késsel négyzetekre vágjuk.
Közepére tesszük a szilvákat,lisztes kézzel gombóccá formázzuk.

Lobogó sós forró vízben kifőzzük, leszűrjük és
pirított zsemlemorzsába megforgatjuk.

Porcukorral meghintve tálaljuk.







SZILVÁS GOMBÓC MEGLEPETÉSSEL:
Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli 
  • 35 dkg liszt
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 tojás
  • A töltelékhez:
  • 8-10 szem szilva
  • 2 db nyári alma
  • sárgabarack lekvár
  • őrölt fahéj
  • A bundához:
  • olaj
  • zsemlemorzsa









Elkészítés:
Hagyományos krumplis tésztát készítünk. A krumplit héjában sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, áttörjük egy tálba, beletesszük a többi hozzávalót, és pihentetés nélkül kidolgozzuk.
Lisztezett asztalra borítjuk, 8 mm vastag téglalapra nyújtjuk .
A szilvát elfelezzük, kimagozzuk, az almát kicsumázzuk és gerezdekre vágjuk, mint a szilva mérete. A szilvákat megszórjuk őrölt fahéjjal.

A szilva- és almadarabokat a tésztán elhelyezzük, késsel négyzeteket húzunk köréjük, egy kanál sárgabarack lekvárt teszünk minden gyümölcsös halomra, és lisztes kézzel gombócot formálunk belőle.



Forró, sós vízben kifőzzük, 1 x megkeverjük, hogy ne ragadjon le az aljára. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, pár percig még forraljuk, aztán olajon világosbarnára pirított zsemlemorzsába fogatjuk mindegyik gombócot.

Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.


ALMÁS GOMBÓC:
Hozzávalók:


  • 50 dkg alma
  • 2 dl tej
  • 3 db tojás
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 20 dkg búzadara
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál olaj
  • csöpp citromlé
  • 1 evőkanál fahéjas porcukor
  • csipetnyi cukor



Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Belekeverjük a darát, a felvert tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a porcukrot, a fahéjat és annyi zsemlemorzsát, hogy formálható masszát kapjunk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és forrásban lévő cukros, citromos vízben kifőzzük őket. (Akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz felszínére.)


A maradék zsemlemorzsát barnára pirítjuk az olajon, és meghempergetjük benne a gombócokat. Fahéjas porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.


MEGGYES GOMBÓC:
Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg burgonya
35 dkg liszt
2 evőkanál búzadara
1 tojás
2 evőkanál olaj
0,5 kg meggy
fahéj, cukor,
zsemlemorzsa
olaj




Elkészítés:


Hagyományos krumplis tésztát készítünk. A krumplit héjában sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, áttörjük egy tálba, beletesszük a többi hozzávalót, és pihentetés nélkül kidolgozzuk.
Lisztezett asztalra borítjuk, 8 mm vastag téglalapra nyújtjuk.

Mindegyik téglalap közepére 5-6 szem meggyet, cukrot és őrölt fahéjat teszünk. Gombóccá formázzuk.
Forró sós vízben kifőzzük, megvárjuk, hogy feljöjjön a tetejére és olajon világosra pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Fahéjas porcukorral tálaljuk.





még folytatom.......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése