2011. 06. 25.

EPRES TÚRÓS HABOS SÜTEMÉNY

Eper!
A legkedvesebb gyümölcsöm, egyszerűen imádom. Gondoltam is, hogy ha nyernék a lottón( és akkor tuti, hogy elköltöznék a trópusokra, mert nagyon nem szeretek fázni, nem szeretem a havat és a kopár szürke várost,) szóval akkor az eper az biztosan hiányozna:))
De mivel ilyen szerencsém még nem volt, így maradnak a finom epres sütik amiből annyit de annyit csináltam már, hogy el fog kopni az ujjam mire mindet leírom ide.

Kezdem a legsikeresebbel a kókuszhabossal:



EPRES TÚRÓS KÓKUSZHABOS SÜTEMÉNY:
Hozzávalók:


Tészta:
15 dkg cukor
25 dkg ráma margarin
45 dkg liszt
1 evőkanál tejföl
1 db tojás
1 cs. vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
1 cs. sütőpor
pici só


Túrós krém:


50 dkg túró
4 db tojás sárgája
1 marék mazsola
3 evőkanál cukor
1 cs. vaníliás cukor
2 evőkanál búzadara
1 citrom reszelt héja


50 dkg eper


Kókuszhabhoz:


4 db tojás fehérje
8 evőkanál cukor
10 dkg kókuszreszelék
pici só
3 csepp ecet


Elkészítés: A túrós krémet készítem el először, mert annak egy kicsit állnia kell, hogy megszívja magát a búzadara.
A túrót az összes hozzávalóval ( tojássárgája, cukrok, citromhéj, mazsola,dara)  egy tálban összekeverem és beteszem a hűtőbe.

A tojások fehérjéit szintén beteszem a hűtőbe ez majd később fog kelleni.

A tésztához a puha ráma margarint a cukrokkal kikeverem, majd hozzáadom a tejfölt, tojást, citromhéjat lisztet és sütőport. Kézzel addig gyúrom amíg elválik az edény szélétől.
A sütőt előmelegítem 180 C fokra.
Egy közepes tepsibe 32 x 35 cm belenyomkodom a tésztát , hagyok neki egy kis peremet, hogy a töltelék ne égjen a tepsihez és 12 percig elősütöm. Majd még melegen a túrós tölteléket rákanalazom és elsimítom. Erre jönnek az eper szemek, ha túl nagyok akkor félbe vágom. Szépen sorba rakom őket, majd visszatolom a sütőbe és fél órát sütöm. Akkor jó, ha a szélén a tészta egy kicsit megpirul.
Kiveszem a hűtőből a tojások fehérjét és a cukorral,sóval és pici ecettel kemény fényes habot verek géppel belőle. Legvégén a kókuszreszeléket és beleszórom.
Ezt a habot tetszés szerint teszem a süti tetejére,van amikor elsimítom, van amikor rácsozom.
Visszatolom a sütőbe, a hőmérsékletet leveszem 160 C fokra és légkeveréssel szárítom a habot még kb. 10 percig.
Kihűlés után négyzetekre szeletelem.  Vigyázni kell vele mert nagyon finom!


Ugyan ennek a sütinek a másik változata, ha nem teszek a tetején lévő tojáshabba kókuszreszeléket.
Ilyenkor a túrót gazdagíthatom még aszalt gyümölccsel ( a mediterrán mixet nagyon kedvelem ) vagy kandírozott narancshéjjal.

A kandírozást a következő blogbejegyzésben részletesen leírom.














A tojáshabot süteményeket vizes késsel könnyű felszeletelni, akkor kevésbé ragad a hab a késhez.


Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi fok: könnyű



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése