2013. 11. 11.

ALMÁS PISKÓTA ÉS PARFÜMOLAJAT CSINÁLUNK

Erzsikével az egyik aranyos barátnőmmel arra gondoltunk, hogy ha már nem lehet nálunk kapni Moschus parfüm olajat, akkor csinálunk magunknak természetes olajokból. Persze nem szeretnénk annyira nagyképűek lenni, hogy azt hisszük, hogy ez is Moschus olaj lesz, nem , tényleg nem lett az, de a végeredményben nem csalódtunk, én már használatba is vettem:)

De először jöjjön egy egyszerű almás piskóta recept:


ALMÁS PISKÓTA:
Hozzávalók:

6 db tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
1 kiskanál őrölt fahéj
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
4 db durvára lereszelt alma

Tetejére:
1 db Étcsokis Boci csoki megolvasztva 100 g-os

Elkészítés: Egy nagyobb tálban az egész tojásokat a cukorral géppel legalább 10 percet keverem. (Újabban ezt a módszert használom, mert csak odateszem és rá sem kell pillantanom 10 percig, magától elkészül) Ezután belekeverem a lisztet, sütőport és reszelt almát, fahéjat.


A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Egy 30 x 33 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek, majd a masszát ebbe töltöm, elsimítom a tetejét és 40-45 percet sütöm. Tűpróbát végzek, hogy megsült, e, majd hagyom a tepsiben kihűlni. Kifordítom egy tálcára, lehúzom a sütőpapírt róla, majd ezt a simábbik felét kenem le az olvasztott étcsokival.

Szerintem nagyon finom, könnyen elkészíthető és hűtve még élvezetesebb:)

Próbáljátok ki!


PARFÜMOLAJ KÉSZÍTÉS:

Segítségként elolvastunk pár blogot, ahol, támpontokat kaptunk, hogy milyen illatokat és milyen higításban alkalmazzunk, azután saját magunk 6 fajtát,( de igazából 5 fajtát, mert 2 egyformát is csináltunk) készítettünk.

Hozzávalók:

50 ml JOJOBA olaj

ez volt az alap olaj, illatmentes, amivel hígítottuk az illatos aroma olajokat,

A többi olajból változó cseppszámokat alkalmaztunk, a legjobbat leírom ide, ezt már használatba is fogtam:)
- 1 csepp rózsaolaj
- 6 csepp citromolaj
- 10 csepp narancsolaj
- 1 csepp bazsalikom (el is maradhat, nagyon erős)
- 2 csepp jázmin
- 2 csepp pacsuli
- 2 csepp ilang-ilang vagy ylang-ylang

Csak 100 % aroma olajokat használtunk, olyant amit bőrre is lehet kenni, nem csak levegő illatosításra alkalmas, szintetikus sz@rokat.

Az alap olajat elosztottuk 6 barna üvegcsében, amit gyógyszertárban vettünk. Ebbe csepegtettük a fenti mennyiségeket, majd lezártuk és 1-2 hetet állni hagytuk.  Az illatok ilyenkor változnak.
Érnek.

Próbáljátok ezt is ki, ha van kedvetek, a Budapesten lakóknak a Herbaházat ajánlom, mint beszerzési forrás, a Népstadion Metró állomáshoz van közel a Százados úton.




RÉPATORTA, MÉZZEL, MANDULÁVAL, ALMÁVAL, RÉPÁVAL ÉS ASZALT GYÜMÖLCSÖKKEL

Répatorta, ez a szó a suliban a srácokat nevetésre ingerli, illetve jönnek a hülyeséggel, hogy Ők ezt nem szeretik, pedig azt sem tudják, hogy mit nem szeretnek.
Amikor meg elmondom, hogy mi minden finomság van benne, akkor eltátják a szájukat, ugyanez a szó lányoknál vagy nőknél még véletlenül sem pejoratív, mi tudjuk, hogy ez jó dolog.:)

A répa és az alma a tésztát nedvesítik, mint ahogyan az aszalványok és a kandírozott narancshéja is.

Nem olcsó süti, de elronthatatlan és finom:)



RÉPATORTA: MÉZZEL, MANDULÁVAL, ALMÁVAL, RÉPÁVAL, ASZALVÁNYOKKAL
Hozzávalók: normál méretű a tűzhely saját tepsijéhez

8 db tojás
5 evőkanál méz
3 evőkanál cukor
20 dkg margarin vagy vaj
40-45 dkg liszt
1 csomag sütőélesztő
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt gyömbér
fél kk őrölt szegfűszeg
20 dkg pucolt, pirított mandula
10 dkg mazsola
5 dkg vörös áfonya (aszalt)
10 dkg kandírozott narancshéj
40 dkg reszelt sárgarépa
2 db szép nagy alma lereszelve

Tetejére: citrommáz

30 dkg porcukor
2 db citrom leve


Elkészítés: Egy nagyobb tálban a mézet, a cukrot és az egész tojásokat géppel 10 percig keverem. (nem kell külön választani a fehérjétől) , majd hozzáadom a puha margarint, tovább keverem, majd a lisztet a sütőporral és a fűszerekkel.

Az aszalványokat langyos vízben megáztatom, majd ezt is hozzáadom, a mandulát leforrázom, a héját leszedem róla és egy serpenyőben az apróbbra vágott mandulát megpirítom.Ezt is belekeverem  illetve a kandírozott narancshéját is. Végül a reszelt alma és reszelt sárgarépa következik. Én ezeket durvára reszelem, hogy szépen látszódjon a tésztában.




A sütőt előmelegítem 175-180 C fokra. A sütő saját tepsijébe sütőpapírt teszek, az összekevert masszát beleöntöm, elsimítom a tetejét és 50 percig sütöm.


Tűpróbával megnézem, hogy megsült-e majd hagyom a tepsiben kihűlni. Ha kihűlt kiborítom és egy egyszerű citrommázat kenek a tetejére, ami úgy készül, hogy a porcukrot kikeverem 2 citrom leszűrt levével, majd késsel elsimítom a süti tetején.


Csíkokra vagy kockákra vágva tálalom.

Az Istvánnak ízlett, (Ő sem evett még ilyent), bár itt most a Márton napi libasültet eszi: