2012. 12. 31.

KÓCOS SAJTOS LEVELES TÉSZTÁBÓL, MASCARPONÉS SAJTKRÉMMEL

Egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető sajtos apró sütit készítek. Mivel csak egy 0,5 kg-os leveles tészta van itthon, így csak 19 db lett belőle, de persze a mennyiségek többszörözhetőek.

kócos sajtos, leveles tésztából, mascarponés sajtkrémmel

KÓCOS SAJTOS LEVELES TÉSZTÁBÓL, MASCARPONE SAJTKRÉMMEL:
Hozzávalók: 19 db-hoz


0,5 kg leveles tészta
25 dkg mascarpone sajtkrém
10 dkg reszelt trappista sajt

1 tojás
kevés liszt,
kevés tej,
pici olaj, őrölt bors keverék


Elkészítés: A leveles tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Minden második korog közepét egy kisebb formával kilyukasztok.

A sütőt 240 C fokra előmelegítem. Egy tepsibe sütőpapírt teszek és a felvert tojással megkenem a teli korongokat, mindegyikre helyezek egy lyukasat. Ezeknek a tetejét is lekenem tojással.



Betolom a forró sütőbe és légkeveréssel 9 perc alatt megsülnek. A leveles tésztához mindig forrónak kell lennie a sütőnek, akkor jön fel szépen.

a maradékot is kiszaggattam és ezek a picik is kisültek


Egy kisebb edényben kevés tejet, lisztet és a felvert tojás maradékát felfőzöm. Sózom, borsozom, majd 2 marék reszelt sajtot keverek bele, ezután a tűzről lehúzom és hagyom hűlni.



Ha lehűlt a mascarpone krémmel kikeverem.  Mindegyik megsült tészta közepére kanalazok egy jó adagot, majd reszelt sajtba mártom és már el is készültek a kócosok:)







2012. 12. 30.

KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT KARAJ, SPENÓTOS BURGONYAPÜRÉVEL ÉS VÖRÖSBOROS KÁPOSZTÁVAL

Sok éve, hogy minden december 30.-án kolbásszal töltött karajt sütök. Miért? Mert egy kisebb részét megesszük a többi megy a szilveszteri hidegtálra.

A húst  akkor lehet jól szeletelni, ha állt egy napot a hűtőben.

Köretnek, hogy ünnepi legyen  színesebb köretet választottam.




KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT KARAJ, SPENÓTOS BURGONYAPÜRÉ, VÖRÖSBOROS PÁROLT KÁPOSZTA:
Hozzávalók:


egybe karaj
1 szál csabai kolbász

őrölt kömény
frissen őrölt színes bors
4-5 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 db vöröshagyma szeletelve
1 dl bor
1 sütőzacskó

Spenótos burgonyapüré:
2 kg burgonya
30 dkg leveles spenót
spenótos burgonyapüré
8 dkg vaj

tej
1 db reszelt fokhagyma
őrölt bors

Vörösboros párolt káposzta:
2 dl vörösbor
1 kis fej lila káposzta
arasznyi póréhagyma
olaj
őrölt kömény

cukor
ecet
balzsamecet

Elkészítés: Nem muszáj sütőzacskóban megsütni, de annyira egyszerű így és olyan finom porhanyós lesz a hús, hogy újabban sokszor használok sütőzacskót.


megsült a kolbásszal töltött karaj

A húst megmosom, tálcára teszem és egy éles és hosszú késsel , lehetőleg középen üreget vágok. Ebbe tolom be a kolbászt, majd körben jól befűszerezem.

A sütőt előmelegítem 200 C fokra. Egy nagyobb tepsibe teszem a sütőzacskót, belekarikázom a vöröshagymát és a fele apróra vágott fokhagymát.  A másik fele fokhagymát a húsra szórom és beleteszem a zacskóba. Aláöntöm a bort és szorosan lezárom. A zacskót a fölső részén jó pár helyen megszurkálom, hogy a gőzök távozni tudjanak belőle.

Betolom a sütőbe és 1:40 percig rá sem kell nézni. Ezután a zacskó tetejét levágom róla és hagyom egy kicsit pirulni a tetejét.



Ezután tálra szedem a húst és várok vele 20 percet, mielőtt felszeletelném.


A spenótos burgonyapüré csak annyiban különbözik a simától, hogy a tejbe beleteszem a parajlevelet és úgy forralom fel. A főtt burgonyát összetöröm, a fokhagymát , vajat hozzáadom, sózom, majd fellazítom a forralt spenótos tejjel.

még párolódik a káposzta
A lila káposztához a káposztát felszeletelem. Egy serpenyőben olajon megdinsztelem az apróra vágott póréhagymát, erre jön a szeletelt káposzta. Fűszerezem sóval, köménnyel, majd fedőt teszek rá és hagyom párolódni.
A végén adom hozzá a cukrot és az eceteket.

Időt a káposztához nem írok, mert van aki ropogósan szereti, ez kb. 10-15 perc párolás, én viszont puhábban szeretem ez több időt vesz igénybe. A bort teljesen elpárolom a káposztáról.






2012. 12. 28.

SZILVESZTERRE: MOSZKAUER ÉS MACARON

Nagyon Boldog Új Évet kívánok minden kedves látogatónak!


2012.12.31. a részletes leírást  szilveszteri hidegtál-nál olvashatjátok

Szóval jön a szilveszter és apró sütinek most ezeket választottam, a Moszkauert és a Macaront.

A  moszkauerhez a régi jó bevált receptemet használom, amit már 1 éve feltettem a blogra, azonban a mennyiségek egy kicsit eltérnek és mivel nincs vajam itthon, margarinnal fogom csinálni.

Moszkauer, jó sok lett belőle, 61 db

Macaronok, nem lettek olyan szépek, mint szerettem volna

durvára darált dió, narancshéj és őröl fahéj

MOSZKAUER: 61 db-hoz
Hozzávalók:

0,5 kg durvára darált dió
20 dkg barna cukor
1 narancs reszelt héja és leve
2 dl tejszín (32 %, állati)
rumaroma
őrölt fahéj
őrölt zöld kardamom
20 dkg margarin
4 púpos evőkanál liszt

20 dkg étcsoki pasztilla
kevés olaj



Elkészítés: 


1 tepsibe 9 db-nál ne tegyünk többet
Az alapanyagokat a liszt kivételével egy edényben lassan, kevergetve felforralom és rögtön le is húzom a tűzről. Ezután belekeverem a lisztet.

A sütőt 170 C fokra bemelegítem.

Sütőpapírral bélelem a tepsiket és diónyi halmokat rakok egymástól 2 - 3 cm-es távolságra.


az első adag kisült és ki is hűlt
Ne rakjunk nagyobb adagot, mert sütésnél egybefolynak!
Ha gyorsan tudunk dolgozni nem kell vizezni a kanalat, ha már nagyon tapad, akkor vizezzük be.

170 C-os előmelegített sütőben légkeveréssel 6-8 perc alatt készre sütöm, majd sütőpapírostul   az erkélyre teszem hűlni (így gyorsabb, mert elég hideg van).

a kis gombócok sütés közben ennyire szétterülnek


Amikor kisült akkor még puha a moszkauer, ezért tegyük sima helyre kihűlni.

Amíg az egyik sül, a másik hűl. A végén mindegyiket behozom, a hátlapjukat megkenem olvadt csokival, ami úgy készül, hogy az étcsokit kevés olajjal felolvasztom, de utána lehúzom a melegről, hogy ne ikrásodjon be.




A macaron készítése egyáltalán nem egyszerű, sajnos az enyémek sem lettek olyan szépek, mint szerettem volna. Oda kell figyelni az 1 órás tészta pihentetésre, a cukorszirup hőfokára és a tészta állagára. Nekem sajnos csak a rózsaszín hasonlít a macaronra a többi tészta elterült, lehet, hogy a liszt miatt? Dupla adagot készítettem és csak 0,5 kg mandula lisztem volt itthon, ezért az adagonkénti +50 g-ot finom liszttel pótoltam.



MACARON:  dupla adagot készítettem 310 db lett
Hozzávalók:
250 g mandula liszt              (500 g)
50 g finom liszt                (100 g)
300 g porcukor                    (600 g)
2 x 110 g tojásfehérje  ez 3+ 3 tojás fehérje (6+6 db)

(jó ha 1 nappal előbb törjük fel és szoba hőmérsékletű)
300 g kristálycukor              (600 g)
100 g víz                             (2 x 100 ml)

vízben oldódó ételfesték


Elkészítés: 110 g tojásfehérjét géppel kemény habbá verünk.  Egy másik edényben a cukrot és a vizet forraljuk sziruppá, 120 C-ig melegítve a szirupot. Hozzáadom a vízben oldódó ételfestéket. Ezt a felfőzött szirupot csorgatjuk a felvert tojásfehérjéhez. Amikor egy kicsit meghűlt, akkor hozzáadjuk a másik 110 g tojásfehérjét, egyet keverünk rajta és kikapcsoljuk a habverőt.
ebből lettek a citromsárga és a zöld macaronok


Ezt a keveréket (merringue-t) belekeverjük az átszitált mandulaliszt és porcukor keverékébe úgy, hogy legyezőbe csurogjon le a spatuláról. A levegő buborékokat a tésztából a spatula edény szélére való mozgatásával, tészta kenésével érjük el, odalapogatjuk a tésztát az edény szélére.

2 adagból úgy lett 4 szín, hogy a sárga felét töltöttem csak a nyomózsákba, majd a másik feléhez zöld ételszínezéket kevertem.

A másik adagot málna pirossal színeztem, ennek is csak a felét tettem a nyomózsákba, a másik feléhez kéket adtam, abból lett a lila macaron.



Ezután sütőpapírral béleljük a tepsiket és 7 mm-es sima csőrű nyomózsákba töltjük a tésztát, egymás mellé 3 cm átmérőjű, lehetőleg egyforma korongokat nyomunk.  Na itt volt egy kis gond, mint a képeken is látszik a rózsaszín sikerült a legjobban vagyis az hasonlít csak a macaronra, sajnos a többi korong elterült. Teljesen érthetetlen, hogy miért, hiszen a lila és a rózsaszín egy tésztából készült a másik is pont ugyanilyen volt.






A kinyomott korongokat szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük, majd 100-130 C fokra melegített sütőben kb 25 percig sütjük. Akkor jó, ha az alja elválik a sütőpapírtól.



mind a 7 tepsi kisült


Sajnos nem pihentettem 1 órát, talán csak felet az első tepsi berakásánál és a sütőt is magasabb fokozatra kellett kapcsolnom, mert fél óra után sem vált el a sütőpapírtól. 130-140 C fokot és légkeverést alkalmaztam.

Amikor kisültek, a tepsiben hagyjuk kihűlni és megtöltjük a krémmel.



Alap ganache:

500 g habtejszín (30 %, állati)
60 g méz
600 g étcsoki
300 g tejcsoki
vaj


Elkészítés: Egy edényben a habtejszínt a mézzel összeforraljuk, majd a csokikra önjük folyamatosan keverve az egészet. Kb. 60 C fokig visszahűtjük, állandóan kevergetve és így egy homogén masszát kapunk.



a megtöltött sütik az erkélyen hűlnek


Ezt ízesíthetjük tovább bármivel: én egy narancs héját reszeltem bele és kevés rumaromával ízesítettem, illetve amikor elfogyott, akkor már csak egy pötty csokit raktam a közepére a többi lekvár volt.



a két piros tálat ajándékba adom 


Most így utólag, talán sokkal egyszerűbb és olcsóbb lett volna, ha piskóta korongokat nyomok ki. Nem esik jól a kudarc, bár az íze finom.

2012. 12. 25.

SACHER TORTA GYORSAN ÉS KENYERET IS SÜTÖTTEM

Tegnap a Kriszti volt nálunk vendégségbe, ma mi megyünk hozzá. A bejgli már nagyon uncsi, úgyhogy  egy gyors Sacher tortát készítek. Gyors, mert 1 órára megyünk és fél 11-kor jutott eszünkbe, hogy vigyünk sütit.



Sacher torta




SACHER TORTA:
Hozzávalók:
10 dkg étcsoki (lehetne a duplája is)
20 dkg vaj
15 dkg cukor
6 db tojás (voltak benne ikertojások is)
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
1 evőkanál holland kakaópor
1 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál liszt


Töltelék:
házi sárgabarack lekvár


Tetejére:
10 dkg étcsoki
3 evőkanál cukor
1 evőkanál holland kakaópor
8 dkg vaj
3 evőkanál víz

pár kandírozott virág szirom

Elkészítés: Egy nagyobb tálban felolvasztom az összetördelt csokit a vajjal. Ezután beleütöm a tojásokat és hozzáadom a cukrokat. Géppel az egészet legalább 10 percig keverem.


Ezután hozzáadom a kakaóport, zsemlemorzsát, lisztet a sütőporral és ezt már nem géppel, hanem kézzel keverem össze.


Egy nagyobb 26-28 cm-es kerek formát sütőpapírral kibélelek. A sütőt előmelegítem 170 C fokra.


A tésztát beleöntöm a bélelt formába, majd 45-50 perc alatt (tűpróba) kisütöm.


Hogy gyorsabban kihűljön kiteszem a tésztát az erkélyre, majd amikor kihűlt kettőbe vágom.
Jó vastagon megkenem sárgabarack lekvárral. (lehetne rumos is, de én nem tettem bele rumot)


Ezután ráteszem a tetejét és elkészítem a csokimázat. A csokit a vajjal felolvasztom, hozzáadom a cukrot a vízzel és a kakaóport is. Lassan melegítem, hogy a cukor felolvadjon. Ezután az egészet a süti tetejére csurgatom.

Mivel sietnem kellett vele, megint az erkélyre tettem ki hűlni, pár szem kandírozott virágszirommal díszítettem.

Fincsi volt nagyon, de ahhoz, hogy a teteje is megdermedjen több időre lett volna szükség.

medvehagymás-joghurtos-burgonyás házikenyér


A délelőttbe még belefért egy kenyérsütés is, ugyan azt a burgonyás-joghurtos kenyeret csináltam mint a múltkor, de most szórtam bele egy púpos evőkanál medvehagymát is.
Ilyen jól néz ki:)

Hozzávalók:

70 dkg finomliszt
5 dkg rozsliszt
1 evőkanál medvehagyma1 nagyobb burgonya megfőzve, áttörve
2 kiskanál só
1 kiskanál cukor
1 csomag száraz élesztő
1 kiskanál sütőpor
1 kis pohár joghurt
2 evőkanál olaj


Elkészítés: A tésztát kenyérsütőgéppel dolgozom ki, mert így könnyebb. Mindent beleteszek és fél órás keverő programra állítom. Meg szoktam nézni még menet közben, hogy jó-e az állaga, akkor jó, ha egy szép, enyhén párás felületű gombócot kapok. Ha túl száraz akkor langyos vizet adok hozzá, ha nagyon kenődik vagy tapad, akkor még lisztet.

A sütőt 50 C fokra előmelegítem. Előveszek egy nagyobb jénait (az enyém ovális), aminek teteje is van. Sütőpapírt vágok bele és ebbe teszem bele az elkészült tésztát. A tetejét ráteszem és betolom a langyos sütőbe, hagyom a duplájára kelni, ez kb. 35-40 perc.

Ezután leveszem a tetejét és a megkelt tésztába késsel csíkokat vágok, hogy szebb legyen sütés után.

A sütőt felmelegítem 180 C fokra, a tetejét visszateszem az üvegtálnak és betolom a sütőbe a kenyeret.
Addig sütöm, amíg a teteje szépen elkezd barnulni, ekkor leveszem az üvegfedelet és készre sütöm.

Amikor elkészült, kiborítom, lehúzom a sütőpapírt, rácsra teszem és ecsettel langyos vízzel átkenem. Ettől egy picit felpuhul a héja. Hagyom kihűlni, majd konyharuhába csomagolom.


2012. 12. 23.

KARÁCSONYI BÉBI PULYKA, ALMA-RIBIZLI CSATNIVAL

A csatnikat előszeretettel készítem ünnepek alkalmával, mivel a húsok és a többi étel ízét kiemelik, az ízlelőbimbókat felpezsdítik, az ünnepi ételeket pedig nagyon feldobják.

Sokat gondolkodtam, hogy milyen csatni legyen, hiszen már volt szilvás, barackos, narancsos és erdei gyümölcsös is, így most egy egyszerűbbet az almásat választom, persze egy kis ribizlivel:)



almás-ribizlis csatni

ALMÁS-RIBIZLIS CSATNI:
Hozzávalók:
ezek kellenek hozzá

2 kiskanál olaj
1 teáskanál római kömény, darálva
1 teáskanál édes kömény, darálva
2 db chili 
1 teáskanál őrölt gyömbér
1,5 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál koriander mag, őrölve
fél teáskanál szerecsendió, őrölt
5 dkg cukor
fél teáskanál őrölt zöld kardamom
0,5 dl víz
6 db alma, megtisztítva, felkockázva
30 dkg ribizli (fagyasztott)

Elkészítés: Egy edényben az olajat megforrósítom, beleszórom a darált római köményt és az édes köményt, majd megpirítom, ezután a felkarikázott chilit adom hozzá, majd a megpucolt, felkockázott almát. Sózom, majd fűszerezem gyömbérrel, kurkumával, fahéjjal és felöntöm a fél dl vízzel.


Állandóan kevergetem, majd hozzáadom a többi fűszert is és a cukrot. A lángot közepesre veszem, majd a ribizlit is belekeverem.





12-15 perc alatt készre főzöm, tiszta üvegbe töltöm és a hűtőbe teszem ahol 1 hétig felhasználható.
A holnapi bébipulyka mellé fogom tálalni.




KARÁCSONYI BÉBIPULYKA:
Hozzávalók:
a befűszerezett vaj és a birsalmák várakoznak
1 db bébi pulyka (ez most 3,8 kg)
3 db birsalma
1 db fehér hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
kakukkfű

őrölt fahéj
15 dkg vaj
szeletelt bacon
1,5 dl bor
1 nagy sütőzacskó


Elkészítés: Ez a pulyka elég nagy már, alig fért el a végén a sütőzacskóba, pedig a legnagyobba raktam:)

fűszeres vaj a bőre alá, almák, hagyma, fokhagyma a belsejébe

A pulykát megmosom és a fűszerekkel kívül-belül beszórom. Belülre kerül még a 3 megpucolt birsalma, a fokhagyma,  a negyedbe vágott fehér hagyma is. Mivel a bőre beszakadt, hústűvel megtűzöm.


baconnel betakarva


Kívül a pulyka nyaka bőr alatt benyúlva a mellére helyezem a felszeletelt és befűszerezett vajat. A vajat sóval, kakukkfűvel és fahéjjal szórtam be előtte. A bőrét  beborítom bacon szalonnával, sütőzacskóba bújtatom, beleöntök 1,5  dl bort, a zacskót lezárom és tepsibe tolom, ahol 190-200 C fokon 3  órát sütöm. 3 óra után a levét leengedem  úgy, hogy a zacskót alul kiszúrom és hagyom, hogy kicsurogjon a felesleges lé a tepsibe. Ezután így zacskóval együtt átemelem (nem bonyolult) egy másik tiszta tepsibe és visszatolom további fél órára, sülni. Ekkorra már teljesen megsül a húsa porhanyós lesz és átveszi a birsalmának és a fűszeres vajaknak is az ízét. 


bor aláöntve, zacskó bezárva
(50 percet lehet számolni kg-ként)



3,5 óra múlva elkészült
Amikor elkészült, a sütőzacskót körben levágom róla, hagyom egy kicsit pihenni, forrón úgysem tudom szeletelni.

A birsalmákat és a hagymát kidobom belőle, majd a combokat és a szárnyakat egyben levágom, a mellét azt szeletelem.


ez a melle szeletelve



comb és szárny, ezt a gyerek ette:)
Köretként burgonyapürét és az almás-ribizlis csatnit tálalom.

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Guszti, Én, Kriszti