2012. 11. 27.

ADVENTI KOSZORÚ HAGYOMÁNYOS MÉZESKALÁCSBÓL

Pár napja az jutott az eszembe, hogy adventi koszorút csinálok, de mézeskalácsból, Persze ez nem az én ötletem, sokan sok szépet csináltak már, én még nem, mert nem szeretem a mézeskalácsot, de ezt nem kell megenni, ajándékba meg príma lesz.

A lenti mennyiségből 3 nagyobb és 2 kisebb koszorú lett.


adventi koszorú hagyományos mézeskalácsból
ez a miénk

a szomszéd Katicáé

Beus-Attis-é

Krisztié

Jucus-é
A díszítés az nem az erősségem, hamarabb megsütök egy tucat kalácsot, mint feldíszítem, ahhoz nincs türelmem.

ADVENTI KOSZORÚ HAGYOMÁNYOS MÉZESBŐL:
Hozzávalók:
tészta:
0,5 kg méz
2-3 evőkanál sárgabarack lekvár
30 dkg kristálycukor
13 dkg margarin
4 tojás sárgája
1 tojás fehérje
1,1 kg finomliszt
1 citrom reszelt héja

1 mokkáskanál szalalkáli
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

a lekenéshez:
tojásfehérje

a mázhoz:
2 tojásfehérje
25 dkg porcukor

Elkészítés:Hőálló üvegtálba öntöm a mézet, a cukrot és a lekvárt, majd 3 perc alatt mikróban felmelegítem. (lehet lábosban is)



Egy másik tálban a lisztet keverem össze a szárazanyagokkal és fűszerekkel. A puha margarint hozzákeverem a mézes keverékhez, addig keverem amíg a cukor elolvad benne, majd összekeverem a tojásokkal és beledolgozom a lisztes keverékbe.



Összegyúrom, majd amikor szépen összeáll, elfelezem és mindkét darabot folpackba csomagolom és hűvös helyre teszem (de nem hűtőbe) 24 órára pihenni.

mennek a hűvösbe pihenni


Holnap folytatom....

Na, itt vagyok és mivel ma van a tegnap holnapja, így most az egyik tésztát kicsomagolom és  a felét 4-4  mm vastagra kinyújtom.


Az előre megrajzolt papírsablont ráteszem és kivágom.  A gyertyák helyét is kilyukasztom.
mehet a sütőbe
ezek kisebbek lettek
a kisebbhez egy tálat körbevágtam és a pohár volt a közepe 

A sütőt előmelegítem 165 C fokra. A tepsiket sütőpapírral kibélelem , majd szilikonlapon kinyújtok egy adag tésztát, körbevágom, a kisebbik sablonból kivágom a közepe részre kerülő szíveket.



Tojásfehérjével lekenem az alsó lapot, ráhelyezem a közepét, végül az egészet újra lekenem tojás fehérjével és 15-16 perc alatt megsütöm.
még melegen kiszúrom a gyertyák helyét
Még melegen kiszúrom a gyertyák helyét az alsó lapon is, ezt késsel kiemelem és kiteszem hűlni hideg helyre.

az erkélyen hűlnek

jobb felső sarokban ott a dekor ceruza, ezzel kontúrt húzok
Mikor mind az 5 db elkészült, akkor 2 db tojás fehérjét 25 dkg porcukorral kikeverek és ezt a mázat ecsettel kenem fel díszítésként, de előtte készen kapható dekor ceruzával (ez is tojásfehérje és cukor) meghúzom a kontúrokat, így már könnyebb vele dolgozni.

cukormázzal bevonom


Kis tálkába kiveszek keveset a cukormázból és 1-1 csepp ételfestékkel megszínezem, zölddel és pirossal.

Amikor elkészültem színes cukorgyöngyökkel is kirakom, majd a gyertyákat is beleteszem.

Pár óra száradás után készen is van. 4 óra alatt elkészültem az egésszel, tegnap a tészta bekeverése kb. 30 perc volt.



2012. 11. 25.

MAJORÁNNÁS SÜLT CSIRKE

A tepsiben sült ételeknek az a nagy előnye, hogy csak elő kell készíteni és amíg sül, ez 1-2 óra is lehet, addig egy csomó más dolgot is tudok csinálni:)

Most pl. átmentünk ez idő alatt a szomszédba Katalin napot köszönteni.

Tanyasi csirkét vettem, bár drágább, de még elhiszem, hogy ez talán valamivel egészségesebb.



majoránnás csirke, kukoricás rizzsel

MAJORÁNNÁS SÜLT CSIRKE, KUKORICÁS RIZZSEL:
sütés előtt
Hozzávalók:
1 egész csirkemell
2 csirkecomb
1 csirke szárny
4 evőkanál házi lecsó

durvára darált színes bors
majoránna

kukoricás rizs:
3 dl kukorica
3 dl rizs
6 dl víz
petrezselyem levél
őrölt bors



Elkészítés: A csirkét megmosom, befűszerezem. A hőálló tepsi aljára teszem a lecsót, erre fektetem a fűszeres csirke javát, majd lefedem szorosan alufóliával és 230 C fokra előmelegített sütőbe tolom.
1,5 órát sütöm, amikor leveszem a fóliát róla és ropogósra sütöm a bőrét is, ez további 15 perc.


elkészült


üveg edényekbe szoktam szétosztani, ha rögtön nem esszük meg


A kukoricás rizshez a megmosott rizst kevés olajon egy nagyobb serpenyőben megpirítom, majd belekeverem a kukoricát, sózom, borsozom, meghintem petrezselyem levéllel és felöntöm kétszer annyi mennyiségű meleg vízzel.
Lassú tűzön párolom, fedő alatt, amíg elkészül.


A képeken a szárnyát már ne keresse senki, mert a tepsiből kiettük:)




PIZZÁS VIRÁG sonkával-gombával-kukoricával

A szokásos pizzatésztámból csináltam, csak most virágot tekertem belőle:)

pizzás virág súlya kb 20 dkg

PIZZÁS VIRÁG:
puha, rugalmas pizza tészta
Hozzávalók: 8 db-hoz

tészta:
80 dkg finomliszt
25 dkg főtt áttört burgonya
2,8-3  dl langyos tej
1 dl olaj

cukor
1 csomag száraz élesztő

pizzatöltelék:
4 db gomba
1 db hagyma
8 szelet sonka
2 dl kukorica
0,5 l paradicsompüré
oregáno
őrölt bors

cukor
őrölt babérlevél
reszelt sajt

Elkészítés: A burgonyát megpucolom, kisebb kockákra vágom, sós vízben megfőzöm és áttöröm, majd hagyom hűlni.

A tésztához a többi hozzávalóval együtt a langyosra hűlt krumplit is beleteszem a kenyérsütőbe, majd másfél órás keverő-kelesztő programmal a tésztát kidolgoztatom.


8 egyforma részre vágom a tésztát

Ezután lisztezett asztalon 8 egyforma részre vágom.

Amíg a tészta kel, elkészítem a tölteléket. Egy edényben olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztom, majd belerakom a többi hozzávalót is, amit szintén egészen apróra vágok: gomba, sonka, majd a paradicsompüré, kukorica. Ezután ízlés szerint fűszerezem, az oregánót nem sajnálom és  kb.10 percet főzöm, majd hagyom kihűlni.


sonkás-gombás-hagymás-kukoricás töltelék

A tésztagombócokat kinyújtom fél cm vastag téglalapokra, 2-3 kanál tölteléket teszek az elejére, feltekerem, majd éles késsel 1,5-2 cm-ként bevagdosom, de nem teljesen.



Ezután összetolom a két végét, az egyik vége lesz a közepe, a többin fél fordulatot tekerek és virág formát kapok.


a pizzás virágok sütés előtt
Ezután egy lapáttal átemelem a sütőpapírral bélelt tepsibe, ahol a virágok szirmát az ujjammal kiigazítom és még további tölteléket kanalazok mindegyikbe, hogy jó szaftos legyen.




Mind a 8 db-ot ugyanígy elkészítem, miközben a sütőt előmelegítem 230 C fokra.

A pizzás virágok tetejére sajtot reszelek és betolom a sütőbe, ahol 20 perc alatt megsül.



Hát gyönyörű és nagyon fincsi:)


pizzás virág


2012. 11. 21.

KÁPOSZTÁS RAKOTT KRUMPLI KOLBÁSSZAL ÉS HÚSSAL

Ez az egytálétel talán tarjával vagy csülökkel hamarabb elképzelhető, de most csirkemellet vettem elő , így ezzel fogom elkészíteni.


káposztás rakott krumpli kolbásszal és csirkemellel


KÁPOSZTÁS RAKOTT BURGONYA, KOLBÁSSZAL ÉS HÚSSAL:
Hozzávalók: 2 személyre


libazsír, hagyma, savanyú káposzta....
1 egész csirkemell
1 szál csípős, füstölt vékony kolbász
30 dkg savanyú káposzta
50 dkg burgonya
1 db fehér hagyma
1 duci gerezd fokhagyma
pár karika erős paprika
3-4 szelet bacon

őrölt bors
őrölt kömény
kakukkfű
majoránna
őrölt babérlevél
4,5 dl tejföl
1 db tojás
libazsír
a káposztára krumpli, kolbász, fűszerek
Elkészítés: egy hőálló tálat kikenek libazsírral. Erre szeletelem a hagymát, majd a megtisztított és kisebb kockára vágott nyers burgonya felét, a káposzta felét és a felkarikázott kolbászt az erős paprikával.

a kolbászra még káposzta és krumpli, majd a befűszerezett csirke
Sózom, borsozom, őrölt köménnyel és őrölt babérlevéllel is meghintem. Ezután a kockára vágott krumpli másik fele következik, a maradék savanyú káposztával.

a tetejére szalonna szeletek, majd lefedve mehet a sütőbe
Erre helyezem a csontjáról lefejtett csirkemellet, amit sóval, borssal, kakukkfűvel és majoránnával ízesítettem. Az egészet szalonna szeletekkel fedem.

1,5 óra múlva már így néz ki, most jöhet a tejföl
A sütőt előmelegítem 200 C fokra, a tálat alufóliával beborítom és 1,5 órát sütöm.




újabb 15 percre mehet vissza a sütőbe

Ezután kiveszem, az alufóliát leveszem és rákenem a nagy pohár tejfölt amiben egy tojást elkevertem. Ezzel további 15 percet sütöm és az étel elkészült.

3 adag lett belőle

Megjegyzés: nem kell alá semmilyen folyadék, mert a savanyú káposztában volt elég nedvesség illetve szorosan lezártam rajta a fóliát.

tegnap elkészült a szép új 3D szempillám:)


baconos, póréhagymás tepsis tojásrántotta


2012. 11. 15.

HÁZI TÉSZTA: SPAGETTI HELYETT SOMBRERO:)

Ez az étel is majdnem fél óra alatt elkészült, nagyon helyes kis gombával töltött sombrerok lettek belőle. A mártás az bármi lehetett volna, de volt otthon Bertolli szószom és azt tettem rá az egyszerűség kedvéért.


gombával töltött házi tészta sombrerok, paradicsomos szósszal

HÁZI TÉSZTA: GOMBÁVAL TÖLTÖTT TÉSZTA, PARADICSOMOS SZÓSSZAL:
Hozzávalók: 2 adaghoz

készül a gombás töltelék
Tészta:
2 db tojás
0,5 dl viz

kb. 20 dkg finomliszt
petrezselyem vagy oregáno vagy bazsalikom levélkék

Gombatöltelék:
4 db gomba (nagyobb)
fél sárga kaliforniai paprika
póréhagyma ízlés szerint egy kisebb darab
durvára darált színes bors
oregáno

1 lapos evőkanál libazsír

pohárral szaggatom ki a korongokat
Öntet:
Bertolli klasszikus bazsalikomos szósz
1 evőkanál cukor
oregáno ízlés szerint
őrölt babérlevél ízlés szerint egy kevés


kevés reszelt sajt a tetejére

Elkészítés: Egy tálban összegyúrom a tésztát, majd asztalon kinyújtom, lehetőleg vékonyra. Meglisztezek egy vizespoharat és azzal kiszaggatom a tésztát, páros számú legyen.

Egy nagyobb edényben sós, olajos vizet forralok.

minden 2.-ra teszek tölteléket
A gombás töltelékhez a megtisztított gombát egészen apróra vágom. A póréhagymát hosszában 4 felé vágom, majd azt is egészen kicsire felszeletelem  és a kaliforniai paprikát is kisebb kockákra vágom.


két korongot összetapasztok és meg is nyomkodom

Egy serpenyőben libazsírt melegítek, (maradt a Márton napi libából), majd a hagymát, gombát és paprikát beleszórom, fűszerezem és addig párolom, amíg a gomba a levét elpárolja.


forró vízben kifőzöm a töltött tésztákat

A kiszaggatott tészták felére halmozok 1-1 kiskanálnyi tölteléket, vizes ecsettel az üres korongok szélét megnedvesítem, hogy jobban tapadjon majd egymásra teszem őket, a széleiket lenyomkodom és egy kicsit tekerek is a szélén, így olyan sombrero formát kapok.



Mire elkészültem éppen felforrt a víz és ebbe teszem pár percre a töltött tésztákat.


félbevágtam, hogy látszódjon a töltelék:)

Abban a serpenyőben amiben a gombát készítettem, a maradék zsiradékon a Bertolli szószt is felmelegítem, tovább ízesítem, majd a kifőtt kalapokat beleforgatom.

Tálaláskor sajtot reszelek rá.