2012. 07. 29.

MEXIKÓI ZÖLDSÉGES, BABOS, PARADICSOMOS SERTÉSCSÍKOK

Sikerült találnom egy nagyon jó zöldségkeveréket, az a neve, hogy Sombrero a Bonduelle gyártja 2,5 kg kiszerelésben. Van benne vegyes zöldség, kukorica, zöldbab, vesebab, pritaminkocka és ma ezzel készül az ebéd.

Sietnem kell, mert nemsokára indulunk a szomszédékkal a cicáért: Lillikéért. Már nagyon izgulok:) Nekik is lesz egy Main-coon cicusuk:)



MEXIKÓI ZÖLDSÉGES, BABAOS, PARADICSOMOS SERTÉSCSÍKOK:
Hozzávalók:
40 dkg sertés comb vékonyra csíkozva
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
80 dkg babos mexikói zöldségkeverék (Sombrero)
3 db paradicsom
180 g paradicsompüré (üveges)
ízlés szerint fűszerek:

őrölt babérlevél
őrölt kömény
durvára darált színes bors
cayenne bors (őrölt chili)
kevés őrölt fahéj
majoránna
olaj

Köret:
párolt rizs

Elkészítés: Egy nagyobb serpenyőben olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztom. Ezután hozzáadom a vékonyra felcsíkozott húst, fehéredésig pirítom.

fedő alatt puhára párolom
A paradicsomokat is apró kockákra vágom és ezt is belekeverem, majd fűszerezem ízlés szerint a felsorolt fűszerekkel.
elkészült:)
Felöntöm 2 dl vízzel, lefedem és hagyom párolódni, majd egy 15 perc után a zöldségkeveréket is hozzáadom, a paradicsompürét és lefedve tovább párolom. Fél óra múlva a hús is és a zöldségek is megpuhultak, így készen is van.


mexikói zöldséges, babos, paradicsomos sertéscsíkok
Párolt rizzsel tálalom.

És Ő Lillike, akiért Szalkszentmártonra mentünk. Egész úton csendesen, szépen viselkedett visszafelé, bár nagyon melege volt szegénykének és talán félt is egy kicsit. Amikor hazaértünk vele, mondtam a Józsiéknak, hogy fürdessék meg és hagyják, hogy maga fedezze fel az új helyét. 



a szomszéd Katica és Lili hercegnő:)

Ő is Lillike

"Lillike"
A fürdés nagyon tetszett neki, elhasalt a vízben, de a felfedezésből annyi lett, hogy beállt a sarokba,  a két hátsó lábán állva és imádkozó pózt vett fel, nagyon édes volt. Majd ma átmegyek és megkérdezem, hogyan telt az éjszaka.

 4 nap alatt megszokta az új helyet, jó az étvágya és nagyon lassan már kezd ismerkedni az új környezetével. 

2012.08.13.

Ma megműtötték Lilikét. Gennyes méhgyulladása volt, teljesen ki lett pakolva. 2 hete van csak a szomszédunkban és már az elejétől fogva furcsán pecsételt, csepegett, aztán múlt héten elvitték az orvoshoz és ma reggelre lett a műtét megbeszélve.

Lilike nem volt lázas, az étvágya is jó volt, futkározott, csak ez a pecsételés volt furcsa. Nem tudtuk, hogy ez már a tüzelés vagy mi a fene és mivel túl sok nyomott hagyott, így biztos ami biztos levitték a Józsiék a dokihoz, még szerencse, mert azt mondta, hogy ebből még nagy baj is lehetett volna.

Most már minden rendben a műtét után amikor hazaértek és kivették a hordozóból, úgy futott mint a nyúl és persze a nyakgallért is rögtön letépte a sebkötéssel együtt, úgyhogy mondtam, hogy tegyük vissza a hordozóba. Ott pihent  pár órát, majd amikor nyűglődni kezdett akkor kivettük és kapott kaját, amit be is falt. Ezután újra visszatettük a hordozóba és eltettük nyugis sötétebb helyre pihenni, mert amíg benne van még az altató hatása és kába addig ne mászkáljon, mert felugrott és le is esett a székről.
Szerinte estére már rendben lesz, 10 nap múlva varrat szedés. Kapott antibiotikum injekciót a gyulladás miatt, ezt szerdán újból fog kapni.


2012. 07. 26.

KAPROS BURGONYAFŐZELÉK FASÍRTTAL

A tegnapi vendégvárás jól sikerült, fincsi volt a torta, így ma nem egy könnyű krumplifőzeléket csinálok, fasírttal. Ha nem magyaros a főzelék, akkor csak habarom és kaporral ízesítem.

Tudom, hogy ezt mindenki tudja, de én most azokra is gondolok, akik most kezdenek el főzőcskézni:)




KAPROS BURGONYAFŐZELÉK, FASÍRTTAL:
Hozzávalók:


fő a krumpli
főzelék:
1,5-2 kg burgonya
3-4 dl tejföl
3 db babérlevél
1 kisebb csokor kaporlevél

liszt




Fasírt:
30 dkg darált hús (sertés comb, de bármilyen jó)
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
sülnek a kisebb fasírtok
őrölt bors
őrölt kömény
majoránna

pici mustár
fűszerpaprika
1 db áztatott, kicsavart zsemle
1 db tojás
zsemlemorzsa
olaj


Elkészítés: A főzelékhez a burgonyát megpucolom, lemosom és apró kockákra vágom, majd felöntöm vízzel, beleteszem a babérleveleket, sót és puhára főzöm. Hozzáadom a kaporleveket is a vége felé.

habarás: tejföl, liszt, meleg főzeléklé
A nagy pohár tejfölben elkeverek 2 evőkanál lisztet csomómentesre, hozzáadok egy merőkanálnyi levet a főzelékből, majd ezzel behabarom a főzeléket és már készen is van.


krumplifőzelék
A fasírthoz a darált hús elkeverem a reszelt hagymákkal, tojással és áztatott kifacsart zsemlével, ízlés szerint fűszerezem. Egészen kis gombócokat szoktam formálni belőle, amit meghempergetek a zsemlemorzsába és utána ellapítom a tenyerem között, hogy fasírt formája legyen. 


(otthon ennél sokkal nagyobb fasírtokat ettünk, de nekem a kisebbek jobban tetszenek, mert szeretem a fasírt ropogós külsejét)

Olajban kisütöm, szalvétára szedem és a főzelékkel tálalom.





2012. 07. 25.

ŐSZIBARACKOS, BARACKPÁLINKÁS, MASCARPONÉS TORTA

Ma vendégek jönnek és reggel már gondolkodtam, hogy mit süssek. A múltkori sajtos leveles csiga az biztos, mert az hamar megvan és nagyon finom.

A sütin kellett gondolkodnom, mert először egy kávés-csokis-habosat szerettem volna, aztán ott volt az őszibarack is, ahhoz ugye a Guszti idei barackpálinkája, amelyik nagyon-nagyon jóra sikerült, tegnap vettem mascarponét is, azt muszáj felhasználnom, mert az a kedvencem:)

Úgyhogy kimentem a konyhába és tényleg menet közben alakult ki, hogy mit csinálok, persze azt már tudtam, hogy nem a kávés lesz, de az, hogy a tésztába teszek gyümölcsöt és kakaóport, hogy jobban látszódjon a barack, az csak ott alakult ki.



duplán őszibarackos, pálinkás, mascarponés torta
ŐSZIBARACKOS, BARACKPÁLINKÁS, MASCARPONÉS, HABOS TORTA:
Hozzávalók:


ott a Guszti barackpálinkája:)
Tészta:
3 tojás
5 dkg puha vaj
3 evőkanál cukor
1 evőkanál kakaópor
3 db fél  őszibarack konzerv szeletelve
2 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
kevés só


Krém:
2 dl habtejszín
1 db habfixáló
1 csomag vaníliás cukor
0,5 dl házi barack pálinka
a krém összekeverve
1 dl baracklé (konzervből)
fél citrom reszelt héja és leve
2-3 evőkanál porcukor, ízlés szerint
pici só
őrölt fahéj
1 csomag zselatin fix
25 dkg mascarpone krémsajt
4 db fél őszibarack felkockázva


Tetejére:
3 db fél őszibarack szeletelve
pár szem málna (csak a színe miatt)
fél csomag torta zselatin
1 dl víz




Elkészítés: Először a krémet csinálom meg, hogy összeálljon, mert a piskóta az hamar megvan.

Egy tálban a tejszínhabot (32 %-os) felverem a porcukorral és a habfixálóval. Ezután belekeverem a mascarponét a pálinkát, citromlét és héját, a zselatinfixet és a baracklevet, majd ezt is kikeverem.

kakaós piskóta, barack szeletekkel, mehet a sütőbe
Végül hozzáadom a felkockázott őszibarackot. Ezzel a krém készen van, mehet a hűtőbe.

megsült
A piskótához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kevés cukorral kemény habbá verem. A sárgáját a maradék cukorral, puha vajjal és kakaóporral szintén kikeverem, majd hozzáadom a lisztet, sütőport és végül a fehérjehabot is belekeverem.

a piskóta köré karima, ebbe kerül a krém
A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Egy nagyobb kerek tortaformába kerek sütőpapírt vágok, majd beleöntöm a tésztát. 3 db fél őszibarackot felszeletelek és szépen belerakom a tésztába, majd megsütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e.

jöhet a díszítés
Kiveszem és hagyom kihűlni. Amikor lehűlt, karimát teszek köré és az elkészített krémet rákanalazom és elsimítom a tetejét. A megmaradt 3 db fél őszibarackot szintén vékonyra szeletelem és körberakom vele a tetejét, málna szemekkel díszítem.

csak egy vékony zselé kerül rá, mert nem szeretjük
Végül egy bögrébe szórom a fél zacskó tortazselé, erre öntök 1 dl vizet és 1 percre a mikróba teszem. Éppen, hogy felforrjon, majd kevergetem egy kissé, hogy hűljön és ecsettel megkenem a gyümölcsök tetejét, a maradékot pedig kiskanállal rácsurgatom a tetejére. (Nem szeretem a sok zselatint , de egy pici kell, hogy szép fényes maradjon)

Mehet vissza a hűtőbe és mire jönnek a vendégek, már jó is lesz.



Amikor a piskóta megsült, akkor 240 C fokosra kapcsoltam a sütőt és egy gyors sajtos-leveles csigát is sütöttem, percek alatt.

Most nem  270 g-os Tante Fanny tésztát vettem 500 Ft.-ért , hanem találtam egy 500 g-os Gergely nevűt 380 Ft-ért, igaz, hogy fagyasztott, de még tegnap elővettem és a hűtőben hagytam, mire ma felhasználásra kerül, pont jó volt az állaga és mennyivel olcsóbb:)

EGYSZERŰ, SAJTKRÉMES, SAJTOS LEVES CSIGA:
Hozzávalók:
1 db tömlős natúr mackó sajt (100g)
5-7 dkg reszelt trappista sajt

pici liszt
500 g leveles tészta


Elkészítés: A tésztát kinyújtom, de nem téglalap formára hanem inkább hosszúra és nem túl szélesre: 45 cm x 15 cm-re. Megkenem a sajtkrémmel, megsózom és ráreszelem a sajtot. Feltekerem  az egészet, mint egy vékony és hosszú tekercset, majd 1 cm-es korongokat vágok belőle.

Ezt sütőpapírral bélelt tepsire helyezem és a forró sütőben szép közép barnára megsütöm.

fél kiló leveles tésztából 31 db lett
Ez ennyire egyszerű, de a gyerekkel már rögtön 4-4 db-ot felfaltunk:)


2012. 07. 24.

TEMESVÁRI ZÖLDBABOS SERTÉSTARJA, NOKEDLIVEL

Hagyományos, szaftos húsos étel következik, mert napok óta nokedlit szeretnék enni:) Persze nekem jó lett volna egy sima tojásos nokedli is, de a fiúk kedvéért húsosban kellett gondolkodnom.




temesvári sertéstarja, nokedlivel

TEMESVÁRI ZÖLDBABOS SERTÉS TARJA:
Hozzávalók:
hirtelen megsütöm a hús szeleteket


fejenként 1-2 szelet sertés tarja
1 db vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 szép paradicsom
8 dkg húsos kolozsvári szalonna
olaj
4 dl tejföl

őrölt bors
őrölt kömény
majoránna
fűszerpaprika
liszt
fűszerezés után 45 perc alatt puhára párolom
50 dkg zöldbab


nokedlihez:
4 db tojás

60 dkg liszt
víz


Elkészítés: A tarját vékonyabb szeletekre vágom és egy nagyon kicsit kiklopfolom, majd meghintem sóval és liszttel mindkét oldalát.

Egy nagyobb serpenyőben a szalonna kockákat és az apróra vágott hagymát kissé megpirítom, majd hozzáadom a hússzeleteket és hirtelen átsütöm mindkét oldalát.

Ezután adom hozzá az apróra vágott paprikát és paradicsomot, a reszelt fokhagymát, majd fűszerezem a sóval, borssal, köménnyel, majoránnával és fűszerpaprikával.

behabarás után készen van
Pár perc után hozzáadom a feldarabolt zöldbabot, majd felöntöm 3-4 dl vízzel, lefedem és puhára párolom. Ez 45 percet vesz igénybe.

fincsi nokedli:)
Ezután leveszem a fedőt róla a tejfölben elkeverek 2 kanál lisztet csomómentesre, majd behabarom vele a szaftot.







2012. 07. 22.

EGYBEN SÜLT SERTÉSHÚS, SÜTŐZACSKÓBAN SÜTVE

A tegnapi oldalas amit szintén sütőzacskóban sütöttem olyan jól sikerült és utána a mosogatás is gyorsabb volt, így ma megint zacsiban sütök, de most sertéscombot. A fűszerezése egy kicsit más lesz, mert adok hozzá gyömbért, chilit és curryt is.



egyben sült sertéscomb, petrezselymes burgonyával


egyben sült sertéscomb, petrezselymes burgonyával
EGYBEN SÜLT SERTÉSHÚS, SÜTŐZACSKÓBAN SÜTVE:
Hozzávalók:


a hús befűszerezve
1-1,5 kg sertés comb
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db étkezési paprika
2 evőkanál zsír
fél ujjnyi friss gyömbér
curry por

őrölt kömény
őrölt bors
őrölt chili
majoránna


1 db sütőzacskó


köret:
petrezselymes burgonya


Elkészítés: A combot (dióját) megmosom és cérnával átkötözöm, hogy megtartsa sülés közben is a gömbölyű formáját.

Egy sütőzacskóba teszem a zsírt, az apróra vágott hagymát, fokhagymát és gyömbért. Mellé teszem a feldarabolt paprikát is.

mehet a sütőbe
A húst körben meghintem a fűszerekkel, majd a zacskóba teszem, megszurkálom  és lezárom. (Nem kell bele más folyadék).

A sütőt előmelegítem 190 C fokra és 100 perc múlva ránézek a húsra. Ekkor maghőmérővel megnézem a hőmérsékletet, ami akkor jó, ha eléri a 73 C fokot.
kívül egy kicsit még sápadt ezért visszatolom a sütőbe
Ha megfelelő a hőmérséklete a húsnak akkor kibontom a sütőzacskóból és az egészet átteszem egy kisebb hőálló tálba, a zacskót leveszem róla, a sütő hőmérsékletét visszaveszem 160 C fokra és légkeveréssel megsütöm a húst. Ez további 20 percet vesz igénybe, közben persze a szaftjával locsolgatom.


amikor megsült egy 15 percet hagyom állni, utána szeletelem


látszik a képen, hogy omlós, porhanyós de nem száraz a hús 
Amíg sül a hús, elkészítem a petrezselymes burgonyát. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzöm, majd megpucolom, feldarabolom és kevés olajon megpirítom, sóval és petrezselyemmel meghintem.





ezt ette a Guszti

ezt pedig én:)
Amikor elkészült, kiveszem és felszeletelés előtt pihentetem negyed órát. Házi kovászos uborkával és a petrezselymes burgonyával tálalom.


A zsírt átszűrtem és egyrészt meglocsoltam vele a burgonyát és a húst, a maradékot pedig egy kis tálkába tettem, jó lesz majd kenyérrel. Ha gyömbér nem lett volna benne, akkor nem kellene átszűrni, de a gyömbér az állás hatására megkeseredik és úgy már nem finom.


A fűszerezése nagyon finom volt így, nem kell megijedni a currytől és a gyömbértől, nagyon harmonikus a végeredmény. A sütőzacskó meg biztosította, hogy porhanyós legyen a hús és ne száradjon ki.



2012. 07. 21.

FŰSZERES OLDALAS SÜTŐZACSKÓBAN SÜTVE

Sokféle oldalas receptet tettem már közzé, ezért ma egy egyszerű, hagyományos sült következik. Egyszerű, mert az előkészítés után mindent csak a sütőzacskóba töltök és csak várni kell, hogy megsüljön.

Köretként jobban szeretem a krumplit mellé, de a Guszti kérésére ma kukoricás rizs lesz a körete és paradicsom saláta.

sütőzacskóban sült fűszeres oldalas


FŰSZERES OLDALAS SÜTŐZACSKÓBAN SÜTVE:
Hozzávalók:


1,5 kg húsos oldalas
2 db vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma

őrölt bors
őrölt kömény
kakukkfű
majoránna


1 db sütőzacskó


köret:
3 dl rizs
3 dl kukorica

petrezselyemlevél
az oldalas a hagymákkal és fűszerekkel bezárva a zacsiban
6 dl forró víz
olaj


paradicsomsaláta:
7-8 db paradicsom
1 db hagyma
só ízlés szerint
zellerlevél ízlés szerint
2 evőkanál citromos olívaolaj
3 evőkanál ecet
2 evőkanál cukor
1 evőkanál balzsamecet
2-3 dl víz


Elkészítés: Az oldalast megmosom, lecsepegtetem és a csontok mellett feldarabolom. A hagymákat apróra vágom és beleszórom a sütőzacskóba.

Az oldalas minden oldalát megfűszerezem az összes fűszerrel, kézzel egy kissé rá is lapogatom, majd minden darabot óvatosan a kiterített hagymákra teszek.

megsült az oldalas, az utolsó pár percben a zacskót szétvágtam
A zacskót lezárom , megszurkálom és 200 C fokra előmelegített sütőbe teszem 1,5 órára. Nem kell semmit hozzáönteni sem vizet sem zsiradékot, mert van annyi nedvesség a húsban, hogy megpárolódjon utána meg van annyi zsír is benne, hogy megsüljön.

Közben elkészítem a kukoricás rizst. A rizst megmosom, lecsepegtetem és addig pirítom olajon amíg illatos nem lesz, ekkor fűszerezem sóval, petrezselyemlevéllel, hozzáadom a forró vizet és a kukoricát, lefedem, majd pár perc forralás után elzárom a lángot alatta, magától elkészül.

kukoricás rizs
A paradicsomsalátához a hagymát vékonyra vágom és besózva állni hagyom. A paradicsomokat is vékony szeletekre vágom, megsózom, majd elkészítem a salátalevet balzsamecettel, ecettel, cukorral és vízzel. Meglocsolom citromos olívaolajjal (de a sima olívaolaj is tökéletes), meghintem zeller levéllel (a bazsalikom szintén jó), ráöntöm a salátalevet és hagyom érni egy pár órát. 


(Lila hagymával vagy póréhagymával esetleg újhagymával egy kicsit gyengédebb ízt érünk el, de most jutott eszembe a paradicsomsaláta és nem volt itthon csak vöröshagyma.)


paradicsomsaláta
70 perc sütés után a sütőzacskót megnyitom,  85 perc után a zacskó tetejét teljesen szétvágom,  így gyorsabban eltávozik a nedvesség belőle és már csak pirulnia kell. 


1,5 óra múlva a hús elkészült, már csak tálalni kell.


nagyon finom volt:)