2012. 06. 30.

HIDEG GYÜMÖLCSLEVES: SÁRGABARACKKAL, KÖRTÉVEL ÉS SZILVÁVAL

A hideg gyümölcsleves közül a meggylevest szeretem a legjobban, de persze mindegyik finom, ha a gyümölcsöt szeretjük amiből készül.

Majdnem egy kaptafára készülnek a leveseim, a fűszerezés szokott változni, pl. az ananászba tettem kardamom magot is, van amikor a szilvát vörösborral készítem illetve van amikor ánizst is rakok bele, de az alap leves az ilyen:


sárgabarack, vilmoskörte, szilva


a meggyleves, ugyanígy készül
fűszeres ananászleves
gyömbéres málnaleves részletesen 2012.07. bejegyzéseknél


HIDEG GYÜMÖLCSLEVES: SÁRGABARACKKAL, VILMOSKÖRTÉVEL, SZILVÁVAL:
Hozzávalók:


ízlés szerinti mennyiségben:
12-15 db sárgabarack (magozott)
6 db pink vilmoskörte (illatos legyen)
10 db szilva (magozott)
fél csomag vaníliás pudingpor
2 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál fruktóz (jó a cukor is)
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
1 citrom reszelt héja és leve
pici só


Elkészítés: A gyümölcsöket megmosom, kimagozom vagy kicsumázom, a körtének a héját is levágom, majd kisebb kockákra vágom őket.

Egy edényben vizet forralok, amibe rögtön bele teszem a fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat, citrom levét, vaníliás cukrot, sót és a cukorfélét is.

Mikor elkezd forrni, csak akkor teszem bele a gyümölcs kockákat. Közben a tejszínben elkeverem a pudingport és ezt is hozzáöntöm a leveshez. Pár percet forralom, majd jeges-vízfürdőben kihűtöm.

Citromfű levélkével díszítve, hidegen tálalom.

ez még az ananászleves, de mindegyiket így csinálom:)

TÖLTÖTT PAPRIKA: BORJÚHÚSSAL, PARADICSOMOSAN

Töltött paprika rengeteg féle van, azért írtam a címben, hogy ez a paradicsomos változat, mert szinte bármivel tölthető a paprika, de a magyaros változat az a paradicsomos húsgombócos.

Darált borjúhússal csinálom, mert azt vettünk és nem TV (tölteni való) paprikával, hanem étkezésivel, ami egy kicsit vékonyabb, de ugyanúgy meg lehet vele csinálni.

Többféle verzió van, van aki először vízben főzi meg a paprikákat és a paradicsomot utána adja hozzá és van aki már az elején a fűszeres paradicsomos vízben készíti el. Én a kettőt kombinálom, addig főzöm a vízben, amíg keletkezik egy kis hab a nyers hús miatt, azt leszedem és ekkor öntöm hozzá a passzírozott paradicsomot. Továbbiakban már együtt főnek. 

Nem használok sűrített paradicsomot, nagyon jó minőségű passzírozottakat lehet kapni, ezért nem pepecselek frissel.

Mindegyikünk kedvére teszek ezért lesznek paprikák megtöltve, ez a fiúk kedvence , nekem meg lesz kopasz gombóc. Ezt az ételt, meg a töltött káposztát is kopasz gombócokkal szeretem.

töltött paprika


TÖLTÖTT PAPRIKA: BORJÚHÚSSAL, PARADICSOMOSAN:
Hozzávalók:

pár percig sós, zellerleveles vízben főzöm
0,6 kg darált borjúhús (más is jó)
8 db paprika
1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl rizs
zellerlevél
majoránna
őrölt bors
1 tojás  
1,4 l passzírozott paradicsom 
2-3 evőkanál cukor
olaj
kevés liszt
Köret:
főtt burgonya

Elkészítés: Először a tölteléket készítem el, amihez a rizst sós vízben előfőzöm, majd leszűröm és lecsepegtetem.
A hagymát apróra vágom és kevés olajon megfonnyasztom. Egy tálban a darált hús összekeverem a rizzsel, hagymával, reszelt fokhagymával, fűszerezem: sóval, őrölt borssal, majoránnával, zellerlevéllel. Hozzáadok egy tojást, majd a paprikákba töltöm az elkészült tölteléket. A paprikák végébe először egy keveset letuszkolok, hogy egészen végig megtöltsem.
A maradék töltelékből kopasz gombócok lesznek.

a passzírozott, fűszeres paradicsomlében főzöm készre
Egy jó nagy edényben sós vizet forralok, amit ízesítek zeller levéllel is. Ebbe teszem bele a megtöltött paprikákat és a gombócokat. Ilyenkor már nem kell, hogy annyira zubogjon, jobb, ha csendesen forr.

kiszedem a tölteléket és vékonyan berántom a paradicsomos szószt
Pár perc után amikor a szélén összegyűlik a nyers hús kevéske habja, azt leszedem és hozzáöntöm a passzírozott paradicsomot. Ízesítem a cukorral, még adok hozzá zeller levelet, őrölt borsot és hagyom készre főni.

fincsi lett:)
Amikor elkészült egy tálcára kiszedem a töltelékeket, egy egészen vékony rántást csinálok hozzá és készen is van.

Köretként főtt burgonyát adok hozzá.


Az éjjel a Guszti még nekikezdett a meggy cefre lefőzésének, amivel ma délelőtt végzett is.
Hát a végeredmény ott folyik:

2012. 06. 28.

ÍNYENC PADLIZSÁNKRÉM

Amikor megvettem a padlizsánt akkor még nem dőlt el, hogy mi lesz belőle. Lehetett volna rakott padlizsán is, de ma reggel úgy döntöttem, hogy a padlizsánkrém az, aminek most mindannyian örülnénk.

A padlizsánkrémet kétféle képen szoktam készíteni:
Gyorsabb változat: Ilyenkor csak megpucolom a padlizsánokat, összevágom egészen apró kockákra, olívaolajon a vöröshagymát megdinsztelem és hozzáadom a padlizsánkockákat, fűszerezem, majd amikor a vizet elfőtte, persze állandóan kevergetem, akkor lehúzom a tűzről, hagyom kihűlni és majonézzel elkeverem, ha szükséges botmixerrel pépesítem. Ez is finom, de hiányzik a fürtös íz belőle.


Az alaposabb változatot pedig akkor csinálom, amikor van elég időm és a mai egy ilyen nap:)



ínyenc padlizsánkrém


ÍNYENC PADLIZSÁNKRÉM:
Hozzávalók:
a képen még a csípős chili van, de azt kicseréltem amikor észrevettem az édesre:)


2 db padlizsán
3 db lila hagyma reszelve
5 gerezd fokhagyma reszelve

őrölt bors
2 evőkanál citromos olívaolaj, 
(ha nincs jó a sima olívaolaj és egy negyed citrom leve)
2 evőkanál édes chili szósz vagy sült paprika krém
1 evőkanál mustár
2 kiskanál fruktóz (cukor is jó)
1 kiskanál balzsamecet
1,5 dl majonéz (el is maradhat)


ezt az édes chiliszószt adtam hozzá


Elkészítés: A padlizsánokat megmosom és műanyag villával körbe szurkálom. Egy kisebb tepsibe sütőpapírt t teszek,  a sütőt 280 C fokra beállítom,  grill fokozatra  és a padlizsánokat addig sütöm, amíg teljesen megsülnek és megpuhulnak. kb 60-70 perc.

A míg sülnek a padlizsánok előkészítem a többi hozzávalót. Egy tálban a reszelt hagymákat, a citromos olívaolajat, mustárt, paprika krémet, cukrot, fűszereket, balzsamecetet és a majonézt összekeverem. Ebbe fogom keverni majd a megsült padlizsán húsát. Itt már lila hagymát használok, mert ez nem bánja az epémet:)


ebbe keverem a sült padlizsánhúst

ha megsült, ilyen egyszerű kivenni a belső húsát

Amikor megsült kiveszem, falapát és fakés  segítségével a héjából kiemelem a padlizsán húsát, hagyom kihűlni.

(Lehet jobban megsütni, aki úgy szereti, akkor egy picit pepecselős a héjának az eltávolítása, mert akkor már szenes és apróra törik.)

apróra felvágom és belekeverem az előkészített ízesítőkkel

fedeles tálba teszem a hűtőbe
Amikor kihűlt, akkor összekeverem az elkészített krémmel,  úgy látom, hogy nem kell teljesen pürésnek lennie, szebb így,  ha egy kicsit rusztikus. Pár órás állás után fogyasztható.

Pirított kenyérrel és friss paradicsommal nagyon finom!




2012.07.05.


Ma is csináltam és apróbb változtatásokkal még epekímélőbb:










jól megsült, kivágtam a tetejét és kikanalaztam a belsejét
2 db vöröshagymát egészen kevés olívaolajon és kis lángon előbb üvegesre pároltam, majd az apróra vágott fokhagymát is hozzáadtam. A többi hozzávaló ugyanaz mint fent. A legfelső rácson grill fokozaton jól megsütöttem a padlizsánt, az ízesítőanyagokkal összekevertem, botmixerrel egy kicsit pépesítettem, de nem teljesen és a legvégén kevertem bele a majonézt.

2012. 06. 24.

RÁCOS RAKOTT TARJA, RÁCTARJA

Egy tepsis étel következik, a ráctarja. Tegnap nem volt húsos étel ezért ma kénytelen vagyok hússal főzni,  mielőtt lázadás törne ki:)

Bármilyen húsból el lehet készíteni, nemcsak tarjából, pl. szűzérmével is nagyon finom. Most a csirkét nem említem, mert újabban megint nem veszek csirkét, nem szeretnék  kurkumában sárgított   kamu tanyasi csirkét "drágáért" venni:-( Marad a tarja, azt is szeretjük és újabban azt vettem észre, hogy a Metró Áruházban  még azt is ráírják a címkére, hogy mikor vágták az állatot.

Legtöbbször ott veszem a húst, mert be van csomagolva, még nem  csalódtam benne, bár  a marhahús, az undorítóan néz ki.
Miért? Mert sok vérrel csomagolják, így ronda sötétbarna, (mint egy máj) de hát majd észreveszik magukat, ha nem fogy, mert én biztosan nem veszek belőle.

rácos rakott tarja

RÁCOS RAKOTT TARJA:
Hozzávalók:


2 kg burgonya
3-4 paradicsom
3-4 paprika
3 db vöröshagyma
húsos szalonna kockára vágva
1-2 szelet tarja fejenként (csont nélküli)
375 ml tejföl 
olaj

őrölt kömény


mázhoz:
megkenem a mázzal a húsokat
2 evőkanál mustár
2 evőkanál ketchup
2 evőkanál olaj

őrölt bors
őrölt kömény
4 gerezd fokhagyma reszelve


Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzöm, majd megpucolom.  A csont nélküli tarját vékonyabbra felszeletelem, majd kevés forró olajban kisütöm, csak így natúr. Egy tálra félreteszem.


A sütőt előmelegítem 185 C fokra. Egy közepes méretű tepsibe beleszórom az apró kockákra vágott szalonnát, egy kevés olajat még hozzáöntök. Erre egy sor krumplit szeletelek, erre a hagymát karikázom rá, majd  a paradicsomot és a paprikát vágom rá, szintén karikákra. Megsózom.


befedem egy réteg krumplival
Egy tányérban összekeverem a máz hozzávalóit és ecsettel az elősütött húsok mindkét oldalát bekenem vele, majd a tepsibe teszem úgy, hogy lehetőleg egyenletesen legyen elosztva. 




kézzel lenyomkodom, majd tejföllel lekenem
Erre egy újabb sor karikára vágott krumpli következik. Amikor készen van akkor a kezemmel egy kissé lenyomkodom, hogy laposabb és egyenletesebb legyen.




megsült
Az egészet megkenem egy nagy doboz tejföllel, majd abból az olajból, amiben a húst kisütöttem, csurgatok a tetejére.






Előmelegített sütőben 50 perc alatt szépen megsül. Mielőtt felszeletelem, hagyom egy kicsit állni, ezután én 6 egyenlő részre osztottam.
Uborkasalátával vagy kovászos uborkával nagyon fincsi.

2012. 06. 22.

FOSZLÓS MAZSOLÁS KALÁCS ÉS JOGHURTOS HÁZI KENYÉR

Ma sütök kenyeret is és kalácsot is:) Először a kalács tésztáját kevertetem be a kenyérsütővel, majd ezután a kenyér tésztát, de azt ott is kelesztem meg, a kalács jól ellesz a konyhapulton is.

Mondjuk most nem mazsolát teszek bele, mert csak aranymazsola van itthon, az meg túlságosan nagy szemű, így most aszalt ribizlit adok hozzá mazsola helyett, de a receptben mazsolát írok.


2012.06.30. ezt ma csináltam,de sütés közben alufóliát tettem a tetejére, hogy annyira ne barnuljon meg

mazsolás, foszlós kalács

egy kis vajjal és tejeskávéval, 2 szeletet mindjárt megettem:)





2012.07.05. ez most áfonyás és egy kicsit nagyobb, mert az alapanyagokat 10 %-kal megnöveltem, de ugyanúgy készült, mint a többi, azért ilyen világos, mert végig rajta volt az alufólia a tetején. Kár, hogy a konyhámban minden szürkés, mert így a képen sem látszik, milyen szép színes a kalács


FOSZLÓS MAZSOLÁS KALÁCS:
kalácstészta
Hozzávalók:


30 dkg finom liszt
2,7 dl tej (langyos)
2 marék mazsola
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
fél csomag száraz élesztő
5 dkg puha vaj
olaj


tetejére:
1 tojás






Elkészítés: a tészta hozzávalóit a mazsola kivételével a kenyérsütőbe teszem és keverő program állítva fél óra alatt kidolgoztatom. Először ragacsos lesz a tészta, azután kialakul, ha mégsem kevés liszttel meg lehet hinteni.


mivel képtelen vagyok az 5 szálas fonást megtanulni 2 x 3 szálból fonom és egymásra teszem

Kiveszem a tésztát egy tálba, lefedem és hagyom kelni egy jó órát.

Ezután 6 felé vágom, (olajos vagy vajas kézzel) a három nagyobb szálat összefonom, a végeit aláhajtom és beteszem a kiolajozott tálba. Erre kerül a másik 3 szálból font fonás és ezt ráteszem a közepére és a végeit egy kicsit megnyomkodom.

mielőtt sütni kezdem, már ilyen szép nagy:)

2012.06.30.-i sütés előtti állapot


Egész tojással lekenem és hagyom kelni további fél órát. A sütőt előmelegítem 190 C fokra és szép barnára sütöm a kalácsot. Amikor kiveszem langyos vízzel átkenem a tetejét, hogy megpuhuljon.

JOGHURTOS-BURGONYAPELYHES- ZABLISZTES HÁZI KENYÉR:
a hozzávalókat már 2 napja leírtam, de idemásolom, mert most csak egy cipót csináltam:


0,5 kg finom liszt
2 evőkanál burgonya pehely
3 evőkanál zabpehely liszt
2 evőkanál joghurt
2 dl langyos víz
1 evőkanál só
2 kiskanál cukor
1 csomag száraz sütőélesztő
3 evőkanál olaj


hintéshez:
mák
a kenéshez:
1 tojás


Elkészítés: Minden hozzávalót a kenyérsütő gépbe teszek és 1,5 órás keverő-kelesztő programra állítom.

Amikor készen van a tésztát lisztezett asztalra borítom és elfelezem.  Az egyik feléből egy szép cipót formálok.  Egy nagyobb ovális-fedeles hőálló tál alját vékonyan kiolajozom, ebbe csusszantom bele a tésztát, éles késsel 3 csíkot metszek bele. Egész tojással vékonyan megkenem. Az edény tetejét langyos vízzel átöblítem majd ráteszem a helyére és ebben kelesztem a kenyeret egy jó órát.
Ezután a kenyérről leveszem a tetőt, meghintem mákkal a tetejét, kevés vizet spriccelek rá, vissza a tetőt és mehet a 200 C fokos sütőbe. 50 perc alatt elkészül, de 10 perccel előtte a tetejét leveszem, hogy szabadon pirulhasson.

Amikor elkészült, ezt is langyos vízzel megkenem, kiborítom a tálból és rácson hagyom kihűlni.


átvette a jénai formáját a kenyér
ugyanez a tészta, kidolgozás után megformáztam, bevágtam és tojással lekentem


2012.06.30.
Ma a fenti tésztából 8 db szezámmaggal szórt vágott zsemlét csináltam:  
hamar megsült, jó lesz vacsorára:)




2012. 06. 21.

FŰSZERES-HIDEG ANANÁSZLEVES

Dőlnek a napi meleg rekordok. Ilyenkor alig van étvágya az embernek, de a hideg és gyümölcsös azért jól esik.


Éppen ezért most egy egzotikus gyümölcsleves következik, fél óra alatt megvan, sőt én ennyi idő alatt még jégen ki is hűtöttem.

Szerencsére a hűtőszekrény elég hamar csinál egy közepes vödörnyi jeget, amit sokszor használok a sütemény  krémek vagy ilyen gyümölcslevesek gyors lehűtésére.


hideg-fűszeres ananászleves


FŰSZERES-HIDEG ANANÁSZLEVES:
hozzávalók
Hozzávalók:


1 db szép friss ananász
1 db nagyobb citrom
4 db kardamom mag kikapart belseje
2 evőkanál gyümölcs cukor (fruktóz)
(kristálycukor is jó)
őrölt fahéj ízlés szerint
2 dl tejszín
fél csomag tejszínízű pudingpor
(vaníliás is jó)
díszítéshez:
citromfű levélke


Elkészítés: Az ananászt megpucolom, majd a középső torzsa részéről levágom.




Apró kocákra vágom és egy nagyobb edényben a cukorral és a fűszerekkel karamellizálni kezdem. (nem kell alá semmi, mert az ananász kellő mennyiségű levet ereszt)





Ezután felöntöm 1,8 l vízzel, belefacsarom a citrom levét és még a lemosott héját is beledobom.




A tejszínt elkeverem a fél csomag pudingporral és amikor már kezdene felforrni, akkor belekeverem és hagyom, hogy felforrjon.




A mosogatóba hideg vizet folyatok, ebbe szórom a jeget és gyorsan lehűtöm. Így hamar megvan és lehet tálalni, citromfű levélkével díszítem a tányérokon.




2012. 06. 20.

FŰSZERES SERTÉSSZŰZ EGYBEN SÜTVE, BACONSZALONNÁBA TEKERVE

Ma a kenyérsütés mellett azért ebédet is kell csinálnom és praktikusan olyan amit sütőben lehet sütni.
Tegnap amikor a fagyasztóból elővettem a szűzérmét, még nem tudtam, hogy mit fogok csinálni belőle, kacérkodtam a tejszínes-ananászossal, de aztán egy férfiasabb sült hús mellett döntöttem.

Tök egyszerű, de komolyan mondom, hogy ünnepi ételnek is beillik, olyan szép lett tálaláskor, a "kis szörnyeteg".


egyben sült szűzpecsenye, baconbe bugyolálva, fűszeresen, zöldséges rizzsel


BACONBA BUGYOLÁLT SERTÉSSZŰZ EGYBEN, FŰSZEREKKEL:
Hozzávalók:


1 csík szűzérme
olyan mint egy pörölyös cápa:), olajban megpirítom
szeletelt bacon szalonna
3 gerezd fokhagyma
 2 szál újhagyma
durvára darált színes bors
kakukkfű
Himalája só (csak ez van most itthon)
olaj


Körethez:
4 dl rizs
2 dl vegyes zöldség
7,5 dl víz

olaj


Elkészítés: A szűzérmét megmosom, letisztítom, majd kevés forró olajban, serpenyőben pár perc alatt minden oldalát megpirítom.

a megpirított húst bacon szalonna szeletekre rakom, megfűszerezem és bebugyolálom
Ezután tálcára teszem, amire kiterítettem a bacon szalonna szeleteket. A húst fűszerezem só, bors, reszelt fokhagyma, kakukkfű és apróra vágott újhagyma. A szalonna szeletekkel körbe tekerem, a tetejére lezárásként egy szeletet fektetek.  Hőálló kisebb tepsibe teszem, amibe előtte sütőpapírt tettem, meglocsolom pár kanál olajjal, abból amibe kisütöttem a húst.  Végül  alufóliával letakarom.


tepsibe teszem, kevés olajjal meglocsolom, lefedem és mehet a sütőbe




70 perc sütés után, a fóliát leveszem és visszatolom a sütőbe
Előmelegített 200 C fokos sütőbe tolom és 70 percig sütöm. Ezután a fóliát lehúzom róla és további 15 percet sütöm, amikor elkészült kiemelem egy lapos tányérra.


megsült, olyan mint egy "kis szörnyeteg" vagy egy hal:)


Pár perc pihentetés után szeletelhető.






A körethez olajban megpirítom a zöldségeket, majd a megmosott , lecsepegtetett rizst is hozzáadom,  pár percig kevergetem, majd forró vízzel, (ami majdnem a duplája mennyiség, mint a rizs), felöntöm, lefedem és hagyom, hogy magától elkészüljön. A lángot 1-2 perc után kikapcsolom alatta.

a köret: zöldséges rizs




Fincsi házi kovászos uborkával ettem, már lassan nekikezdhetek a következő adagnak, mert nagyon fogy:)